Německá vláda uvažuje o uvalení právního režimu, který by umožňoval sociální sítě jako Facebook pokutovat až 500 000 eury (522 000 $, 13 510 000 Kč) za každý den, kdy tato platforma ponechá článek s „falešnými zprávami“, aniž by ho smazala. Německá vláda pro příští rok ve jménu boje proti škodám napáchaným falešnými zprávami uvažuje o zákonu, který se těší podpoře hlavních stran a bude umožňovat vznášet jak oficiální, tak soukromé stížnosti k ocejchování obsahu, který je považován za „falešnou zprávu“.


Tento zákon rovněž sociální sítě přinutí vytvořit v zemi kanceláře soustřeďující se na reakce vůči žádostem o stažení a učiní tyto sítě odpovědnými za škody, pokud by zprávy jednotlivých uživatelů byly někým shledány jako pomlouvačné.

„Pokud Facebook po odpovídajících kontrolách do 24 hodin okamžitě urážlivý příspěvek nesmaže, pak musí počítat s těžkými pokutami až 500 000 euro,“ řekl šéf německého parlamentu ze Sociálně demokratické strany Thomas Oppermann v interview s německým magazínem Der Spiegel.

Němečtí zákonodárci věří, že si tímto zákonem poradí s možností, že by se Rusko mohlo vměšovat do parlamentních voleb naplánovaných na příští rok. Toto přichází po obviněních, že za hacknutím Demokratického národního výboru, které vedlo k únikům tisíců emailů klíčových spolupracovníků Hillary Clinton, byl Kreml.