Poté, co Martin Shkreli zvedl cenu Daraprimu, protiparazitární léku používaného u pacientů s HIV na celém světě, z 13,50 $ na 750 $, rychle se stal jedním z nejvíce nenáviděných lidí na světě. Shkreli se pokusil o nápravu škody, kterou utrpěl prodej tohoto léku a nakonec snížil jeho cenu o 50% pro americké nemocnice (stále však byly náklady 30 krát vyšší, než předtím, než zvedl cenu).


Nesnížil náklady pro soukromé pacienty, a tak stále platí šílenou sumu.

To vyprovokovalo studentů v Austrálii k vytvoření 3,7 g aktivní složky Daraprimu za 20 $, která by se jinak na trhu prodávala mezi 35 000 až 110 000 $ v současnosti.  To znamená, že jednu tabletu, kterou Shkreli prodává za 750 $ si můžete nyní zakoupit za 2 $.

Studenti středních škol v Sydney pracovali na mimoškolním projektu od té doby, kdy oznámili zvýšení ceny tohoto léku v roce 2015.  Všichni se shodují na tom, že práce na něčem podobném je stále aktivní.

"Práce na skutečných problémech, které lidi trápí, nám dodávala více entuziasmu." Řekl jeden ze studentů 17letý Austin Zhang.

Studenti pracovali na projektu s chemicky Alice Williamson z Univerzity v Sydney prostřednictvím online programu s názvem Open Source Malárie, který je zaměřen na používání veřejně dostupných léků k léčbě malárie.