Po vítězství prezidentských voleb Donaldem Trumpem zavládla v USA „protiruská hysterie". Na Západě dosáhla dalšího vrcholu, píše německé internetové vydání Contra Magazin. "Zdá se, že jsme „v horké fázi studené války," napsal autor materiálu Marco Maier. „Zůstává otázkou, kolik uběhne času ještě předtím, než budou první „omezující zákony ", které potrestají jakékoliv sympatie či solidaritu s Ruskem," píše znepokojený novinář.


Na Západě pociťují k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi nechuť, protože neprojevuje pokoru a nesnaží se získat důvěru západních elit, píše Contra Magazin. Šéf Kremlu se drží vlastního kurzu, který by měl zajistit Rusku zasloužené geopolitickou místo vedle dalších významných mocností na této planetě v multipolárním světě.

Proto Západ neustále hledá záminku k protiruskému pronásledování, poznamenává autor Marco Maier. Nejprve to byly konflikty v Gruzii a Čečensku, zákona o zákazu propagandy homosexuality, pak Západem zinscenovaný ukrajinský konflikt, připojení Krymu, a nakonec vojenská operace v Sýrii.

Nicméně, po vítězství Donalda Trumpa „dosáhla politická a mediální hysterie nového vrcholu". Rusko se nesmyslně obviňuje z manipulace voleb ve Spojených státech. Alternativní media, která „neposlouchají diktát hlavního proudu" na Západě jsou označena za „ruskou propagandu", a novináři jsou obviňování z finančních vazeb s Kremlem, nebo jednoduše nazýváni „užitečnými idioty".

Němečtí politici a média rovněž rozpšiřují tvrzení o „případné manipulaci" německých voleb Ruskem. Přičemž ale mlčí o desítkách milionů dolarů a eur vynaložených na ruské „opoziční politiky a strany", které měly na volby v Rusku skutečný vliv, poukazuje Maier.

Musí to být "silná nenávist západního establishmentu vůči Putinovi a Rusku", soudě podle propagandy a dezinformačních útoků, konstatuje autor. „Může to vyvolávat dojem, že jsme téměř ve středu horké fáze studené války. Zůstává jen otázka, kolik více času uběhne ještě předtím, než budou první „omezující zákony", které potrestat jakéholiv sympatie či solidaritu s Ruskem," zdůraznil své obavy novinář.

Zdroj: pz.cz