Podle uniklých dokumentů zveřejněných Edwardem Snowdenem, jak ve středu ohlásily francouzské noviny Le Monde a izraelský Haaretz, v letech 2008 a 2009 špehovala britská rozvědka izraelské diplomatické a vojenské činitele. Jeden ze souborů z roku 2009 uváděl, že „britský aparát sběru zpravodajství GCHQ definoval Izrael jako ‚skutečnou hrozbu‘ Střednímu východu.“


„Izraelci představují skutečnou hrozbu regionální bezpečnosti, zvláště kvůli postoji této země k íránské otázce,“ uvádí soubor.

Tato britská špionážní agentura shromažďovala data o „druhém nejvyšším úředníkovi na izraelském ministerstvu zahraničí,“ kterého ani Le Monde ani Haaretz neidentifikovaly. Tyto dva kanály rovněž sdělily, že Británie sbírala poznatky o palestinské správě.

GCHQ v prosinci 2008 napíchla telefon prezidenta palestinské správy Mahmouda Abbase týdny před zahájením izraelské ofenzivy následující měsíc.

GCHQ rovněž monitorovala emaily mezi izraelskými vyslanci v Keni a v Nigérii soukromou izraelskou obrannou společností Ophir Optronics.

Během těchto dvou let špehovala Británie i generálního tajemníka Organizace pro osvobození Palestiny a několik palestinských diplomatických delegací včetně bývalého palestinského ministerského předsedy Ahmeda Qureie a izraelsko-palestinského vyjednavače Dr. Ahmada Tibiho.

Tyto dokumenty unikly přes Edwarda Snowdena, 33 letého muže stíhaného v USA za obvinění podle Zákona o špionáži, že v roce 2013 odhalil ohromné americké sledování soukromých dat hromaděných po útocích z 11. září.

Zdroj: zerohedge.com