Americké tryskové bitevníky F-22 Raptor používané v Sýrii Americkým letectvem začaly ztrácet svůj radarové signály pohlcující povlak. Tryskové bitevníky US F-22 Raptor účastnící se vojenských operací v Sýrii začaly ztrácet povlak, který je ukrývá před radary, hlásil zpravodajských portál Aviation Week.


Radarové vlny pohlcující povlaky na povrchu letadel se svrašťují a začaly se loupat. Podle US Air Force jsou jedním z důvodů těchto potíží klimatické podmínky v oblasti nasazení těchto bojových letounů. Podle šéfa programu F-22 u Lockheed Martin Johna Cottana se ten povlak svrašťuje a olupuje v důsledku skutečnosti, že ztrácí svou tvrdost a vrací se ke svému původnímu kapalnému stavu. Rovněž upozornil, že tento proces urychlují vnější činitele včetně deště a písečného prachu.

Američtí piloti si už předtím stěžovali na poškozování radarové signály pohlcujícího povlaku při kontaktu s palivem a s mazacími oleji. V roce 2009 obvinil bývalý inženýr Lockheed Martin Olsen Derrol tuto společnost z nanášení několika nadbytečných vrstev absorpčního povlaku radarových signálů k zakrytí faktu, že ten ‚neviditelný‘ nátěr se z povrchu bojových bitevníků snadno odírá i jen kvůli vodě, oleji nebo palivu. Vývojáři F-22 Ratporu tvrdí, že už vytvořili novou, stabilnější formuli a použijí ji během údržby na všech 186 vyrobených tryskových bitevníků. Tento proces bude podle předběžných odhadů trvat tři roky.

Zdroj:  southfront.org