Zvolený americký prezident Donald Trump uskutečnil sérii telefonických rozhovorů se zahraničními vůdci, které pocuchaly nervy amerických a zahraničních diplomatů, píše The New York Times. Noviny zejména zmiňují Trumpem vyjádřený obdiv na adresu „jednoho z despotů", který je podle deníku dlouhou dobu u moci – prezidenta Kazachstánu Nursultana Nazarbajeva.


„Trump také řekl, že doufá, že návštíví Pákistán – jehož návštěvě se prezident Obama vyhýbal téměř osm let v úřadu," uvedl článek.

Trump se obrátil na britskou premiérku Theresu Mayovou s nenuceným pozváním: „Dejte mi vědět, pokud se ocitnete ve Spojených státech." Publikace rovněž uvádí, že s britskou premiérkou mluvil až poté, co jednal s devíti zahraničními představiteli.

List upozorňuje se také na skutečnost, že Trump vedl rozhovor s japonským premiérem Šinzó Abeza přítomnosti pouze jednoho dalšího zástupce Spojených států – jeho dcerou Ivankou. To, jak poukázal NYT, je v rozporu s obvyklou praxí jednání schválených americkým ministerstvem zahraničí.

Ve čtvrtek Bílý dům předložil návrh poskytnout Trumpovi „odbornou pomoc". Tiskový mluvčí Josh Ernest vyzval Trumpa, aby dodržoval předpisy ministerstva zahraničí v plánování a provádění setkání s cizími vůdci.