Amerika stále více zaostává za Ruskem a Čínou v technologickém zápase ve vývoji hypersonických raket, píše The Washington Free Beacon s odvoláním na studii vojenského letectva USA. „ČLR a Rusko už zkouší vysokorychlostní manévrující zbraně, které ohrožují americké síly předsunuté dislokace a dokonce i kontinentální území USA", podotýká se v dokumentu.


Američtí vojenští představitelé poprvé vyslovili v dokumentech své znepokojení poměrem sil v globálním horečném zbrojení. Zápas se odehrává kolem vývoje hypersonických raket vhodných pro zasazení jaderných a konvenčních úderů, podotýká časopis. Tyto rakety mohou létat rychlostí 5M a manévrovat, aby unikly existujícím systémům PVO, které byly rozpracovány pro zachycení balistických raket

Vedoucí skupiny autorů referátu Mark Lewis podotýká, že nové zbraně Moskvy a Pekingu mohou zkorigovat názory amerických vojenských odborníků na strategii „globální bdělosti" a na pojmy vojenské moci a jejího záběru.

„Ofenzíva a obrana jsou dvě stránky jedné medaile. Stejně jako v letech studené války může být jediným spolehlivým nástrojem zdržování hypersonických zbraní hrozba symetrického protiúderu", uvádí časopis Lewisova slova.

Podle slov generálního ředitele ruské korporace Taktické raketové zbraně Borise Obnosova může Rusko dostat hypersonickou zbraň na začátku příštího desetiletí.

Zdroj:  sputniknews.com