Skupina amerických konzervativních politiků vydala 3. června 1997 prohlášení organizace nazvané "Projekt pro nové americké století". Mezi signatáři tohoto prohlášení bylo deset členů budoucí americké Bushovy vlády, včetně Dicka Cheneyho, Donalda Rumsfelda a Paula Wolfowitze a bratra George Bushe, Jeba. Jedním z ředitelů „Projektu pro nové americké století" byl i John Bolton, který byl během Bushova prezidentství dočasně představitelem USA v OSN.


Prohlášení vyzývá k prosazení úplné americké nadvlády ve světě. Američtí politici se v něm ptají: "Jsou USA odhodlány formovat nové století nakloněné americkým zásadám a zájmům?" a odpovídají: "potřebujeme přijmout zodpovědnost za jedinečnou americkou úlohu v ochraně a rozšíření mezinárodního řádu příznivého pro naši bezpečnost, naši prosperitu a naše principy". ( 1 ). Jinými slovy USA chtěly prosadit takové uspořádání světa, kde by byl svět, díky jejich mocenské převaze, podřízen potřebám amerického blahobytu.

V roce 2003 zaútočily USA s použitím falšovaných informací o iráckém vývoji zbraní hromadného ničení na Irák a, aby si pojistily rychlé vítězství, mučili odpůrce jejich okupace Iráku s použitím metod, vyvinutých španělskou inkvizicí, nacistickým Německem a komunistickým Ruskem. Už před útokem, podporovaným řadou členských států EU, si přitom byly vědomy toho, že odstraněním Sadáma Husejna v Iráku otevřou prostor pro dosud potlačované konflikty mezi šíity a sunity, které budou mít za následek tisíce lidských obětí. V lednu 2003 byly vypracovány americkou Národní bezpečnostní radou dvě studie, které předpovídaly, že v Iráku dojde po okupaci k nárůstu terorismu a vnitřním střetům ( 2).

Stejný prostor potom otevřely, s pomocí některých států Evropské unie a později Saudské Arábie a Kataru, i v Lýbii a Sýrii. Do války se nakonec zapojilo i Turecko. Počet obětí konfliktů na Blízkém východě se v současné době blíží jednomu milionu. To všechno se děje pod záštitou demokratických humanistických ideálů. V přímém útoku USA, s podporou Evropské Unie,  na Irán a Syrii zabránilo jenom ruské a čínské odhodlání postavit se na obranu těchto států.