Němečtí daňoví poplatníci, aniž by to sami tušili, financovali předvolební kampaň americké prezidentské kandidátky za Demokratickou stranu Hillary Clintonové. Informoval o tom Die Welt. Němečtí novináři zjistili, že nedávno zveřejněná listina sponzorů nadace rodiny Clintonových zahrnuje i německé ministerstvo ochrany životního prostředí. Podle zveřejněných údajů během vrcholu předvolební kampaně německé ministerstvo převedlo na účet nadace 1-5 milionů dolarů.


„Ve třetím čtvrtletí 2016, kdy souboj mezi kandidáty vrcholil, peníze německých daňových poplatníků byly převedeny na účet rodinné nadace," píše Die Welt.

V samotném ministerstvu celou situaci komentovali následovně: „V zásadě jsme žádné příspěvky neuskutečňovali, ale co se týče konkrétní transakce, tak se jednalo o podporu nadační iniciativy, která je spojena s ochranou životního prostředí." Další mluvčí ministerstva novináře ujistil, že veškeré peníze půjdou „na program výsadby stromů a rekultivace půdy v Keni a Ethiopii."

Činnost nadace rodiny Clintonových se stala mnohokrát terčem ostré kritiky. Západní tisk psal, že namísto dobročinnosti hlavní aktivitou nadace byla sbírka finančních prostředků pro politické iniciativy rodiny Clintonových. Například v roce 2013 nadace poskytla na pomoc chudým devět milionů dolarů, zatímco na svou organizační činnost bylo vynaloženo zhruba 60 milionů dolarů. Nově zvolený prezident Donald Trump během své předvolební kampaně upozorňoval, že nadace slouží k uplatňování vlivu různých lobbistických skupin.

Zdroj:  sputniknews.com