Ukrajina, porušujíc všechny mezinárodní dohody, se jednostranně rozhodla provádět raketové střelby v suverénním vzdušném prostoru Ruské federace v oblasti Simferopolu, sdělila Rosaviacija. „Ukrajina, porušujíc všechny mezinárodní dohody, se jednostranně rozhodla provádět raketové střelby v suverénním vzdušném prostoru Ruské federace v letové informační oblasti „Simferopol", uvádí se ve zprávě úřadu.


Uvádí se, že ve čtvrtek 24. listopadu 2016 Ukrajina vydala NOTAM (zpráva pro letce) o aktivaci nebezpečných zón ve vzdušném prostoru v souvislosti s plánovanými raketovými střelbami ve dnech 1. a 2. prosince 2016.

Vytvoření údajů NOTAMů nebylo dohodnuto ani s příslušnými orgány RF, ani s ruským poskytovatelem letecké navigační služby. Přitom v rámci daných zón se konají lety civilních a státních letadel, zdůrazňuje se ve zprávě.

Podobné akce ukrajinské strany porušují podle názoru Rosaviacije podmínky Úmluvy o mezinárodním civilním letectví z roku 1944 a také ohrožují bezpečnost mezinárodní letecké navigace, když vytvářejí potenciální nebezpečí pro činnost civilního letectva.

Ministerstvo obrany RF vyjádřilo protest v souvislosti se zavedením Kyjevem nezákonných omezení letů nad Černým mořem, oznámili ve vojenském rezortu.