Západní média velmi odlišně popisují události v Aleppa a Mosula. Navzdory tomu, že je situace v těchto městech podobná, ruské nálety na Aleppo vyvolávají obecnou nevoli, protože trpí „civilní obyvatelstvo". Ale bombardování Mosulu letouny řady zemí v čele se Spojenými státy takové reakce nevyvolávájí, protože tam jsou vině militanti, kteří používají obyvatele jako „lidské štíty". …


The Independent se domnívá, že taková neobjektivita bude úrodným tématem pro budoucí diplomové práce na téma „propaganda“.

Novinář Patrick Coburn připomíná v této sovislosti zprávy z roku 2011, kdy se měly konat každý týden „ohromující protestní demonstrace“ v Íránu. Ale když tam dorazil, žádné se nekonaly. Šlo o jejdinou demonstraci v únoru a íránská opozice v zahraničí vše zveličila a jako doklad dalších protestů předváděla videozáznak z jediné demonstrace. Jeden z novinářů pracujících v Íránu, Cocburnovi řekl, že na Západě se obraz toho, co se děje v této zemi, skládá ze zpráv Íránců, kteří emigrovali, a jsou často jen zbožným přáním aneb do očí bijící propagandou. Ncméně novinářům na místě jejich šéfové nevěřili.

Autor konstatuje, že tento příklad ukazuje situaci, která vedla k současnému popisu věcí v Libyi a Sýrii. V témže roce 2011 se opozici z těchto zemí podařilo „získat kontrolu nad tím, jak popisovat režimy“ těchto zemí v médiích. V důsledku byl libyjský vůdce Muammar Kaddáfí svržen „bojovníky za svobodu", kteří s příchodem k moci přinesli zemi „demokracii". Ale předvídatelným výsledkem je, že namísto demokracie tam propukla anarchie, a je nepravděpodobné, že by se situace v zemi v blízké budoucnosti normalizovala.

Sýrie se nyní děje totéž. Cockburn poukazuje na to, že jak jsou západní média neobjektivní, lze vidět porovnáním situace v syrském Aleppu a iráckém Mosulu. Obě města jsou velká, a žijí v nich převážně sunnité. Obě města jsou v obležení provládních sil v zemi a zahraniční letectvo je bombarduje.