Vůdce rakouské strany Svobodných (FPÖ) Heinz-Christian Strache o německé kancléřce Angele Merkel řekl, že je to kvůli své politice migrantů „nejnebezpečnější žena Evropy.“ Populistický vůdce proti masové migraci zaměřené FPÖ promlouvající o „stavu národa“ v rakouském parlamentu využil této příležitosti, aby se strefoval do německé kancléřky Angely Merkel, když ji nazval „nejnebezpečnější ženou Evropy,“ hlásí Die Welt.


Pan Strache sice uznal, že paní Merkelová je nejmocnější ženou Evropské unie (EU), ale aktivity této německé kancléřky jsou „zločinné“. Řekl, že nese odpovědnost za otevření stavidel pro záplavu Evropy miliony migrantů ze Severní Afriky.

Podle tohoto vůdce FPÖ sliby paní Merkelové dodržet zákon a udržet migrační krizi pod kontrolou byly jen „prázdnými slovy“, jelikož ta krize nadále drtí Evropu tisíci migranty z Afriky rojícími se každý týden na pobřežích Sicílie a jižní Itálie. Strache rovněž bušil do „vítačské kultury“, o které tvrdil, že ji Merkelová přiživila svým sloganem „wir chaffen das“, čili „to zvládneme“, o čemž řekl, že to pomohlo „rozpoutat největší migrační vlnu za celá staletí.“ Konstatoval, že masová migrace se stala pro Evropu legitimní hrozbou.

Zatímco Strache současnou hrozbu nazýval „propastí zla“, tak bušil i do médií mainstreamu a politických stran v Rakousku, které ignorovaly varování této strany před masovou migrací a integrací. „Etno-kulturně vzdálená imigrace“ by, jak Strache řekl, neměla překročit pevně danou výši.

Politika zastropení migrace nebo upřednostňování těch s křesťanskými nebo Západními hodnotami je sentiment, který s ním sdílí i koaliční partner paní Merkelové bavorská Křesťansko-sociální unie (CSU) stejně jako proti masové migraci zaměřená Alternativa pro Německo (AfD).