Během čtvrtečního vystoupení v Sejmu Macierewicz prohlásil, že Mistraly byly „prodány Rusku" a „během posledních několika dnů byly de facto předány Ruské federaci za jeden dolar." Později, když odpovídal na otázky novinářů, odkud získal informace o prodeji Mistralů, Macierewicz odkázal na „velmi spolehlivý zdroj" a rovněž zdůraznil, že „tato informace je hodnověrná." …


Prohlášení polského ministra obrany o tom, že Egypt údajně prodal Rusku vrtulníkové lodě Mistral za symbolickou cenu, jsou nelogická a vůbec neodpovídají skutečnosti. V komentáři pro RIA Novosti to řekl vedoucí tiskové kanceláře a rada velvyslanectví arabské země v Moskvě Ajman Musa.

„Jak je možné to komentovat, jestliže víme, že Egypt se domlouvá s Ruskem o nákupu výzbroje pro Mistraly? Jak Egypt podle vás může je prodávat za jeden dolar?" řekl Ajman Musa.

V odpovědi na otázku, jestli mohou podobná tvrzení mít něco společného s reálným stavem věcí, Musa odpověděl: „Samozřejmě ne. Všichni egyptští oficiální činitelé už prohlásili, že země má zájem o to, aby získala od Ruska výzbroj pro Mistraly. A najednou — „Egypt prodává Mistraly za dolar". Proč by to dělal?"

Moskva a Paříž v srpnu 2015 zrušily smlouvu o stavbě dvou vrtulníkových lodí a poté Egypt získal lodě od Francie. Tento týden se Káhira obrátila na Rusko se žádostí o dodávku vrtulníků Ka-52 pro Mistraly.

Zdroj:  sputniknews.cz, \\\_blank">en.news.ru