Jak už bylo referováno předtím šéfredaktor RT v poněkud ohromujícím oznámení, které vrhá pochybnosti na svobodu slova v britské demokracii, tvrdil, co NatWest později potvrdila, a to, že britské bankovní účty tohoto ruského mediálního kanálu byly v této bance vlastněné před tím znárodněnou RBS zablokovány. V dopise do londýnské kanceláře RT NatWest uvádí:


„Nedávno jsme provedli revizi vašeho bankovního uspořádání u nás a dospěli jsme k rozhodnutí, že vám už dále tyto produkty poskytovat nebudeme.“ Banka ještě dodala, že celá skupina Royal Bank of Scotland Group, jejíž je NatWest součástí, odmítne RT poskytovat služby.

„Nemáme ponětí, co se stalo, protože ani včera, ani předevčírem, ani před měsícem se nic zvláštního nestalo, nikdo nám ničím nehrozil. Hypoteticky by to mohlo mít něco společného s novými britskými a americkými sankcemi proti Rusku, které by mohly být brzy oznámeny. Ale také nemusí. Naše právní oddělení tu záležitost teď řeší,“ řekla Margarita Simonjan business webové stránce RBK.

Když mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova tento vývoj komentovala, tak řekla, že se tím ukazuje, že: „Británie na své cestě pryč z EU opustila své závazky k ochraně svobody slova.“ Upřímně věřím, že za tím nejsou žádné politické motivy, protože víme, že britská vláda není z RT v Británii moc nadšená,“ řekl RT vydavatel Marcus Papadopoulos.

Krok této banky, co se týče britské RT, je bezprecedentní cynický nátlak na média, řekl člen Komise zahraničních záležitostí ruského parlamentu Sergej Železňjak.