Poslanec regionálního parlamentu severoitalské oblasti Benátska Stefano Valdegamberi prohlásil, že vláda jeho země zakázala návštěvu delegace na Krym, ta se ale konala, protože místní obyvatelstvo chce s Ruskem spolupracovat. Velká delegace poslanců regionálních rad a představitelů obchodního společenství Itálie je na třídenní návštěvě na Krymu.


Mají obsažný program: setkání s prvními osobami republiky Krym a Sevastopolu, podepsání, obchodní jednání, obeznámení se s prací podniků a s byznys-projekty, které se na Krymu realizují. Ve složení delegace je 18 zástupců pěti italských regionů: Benátska, Ligurie, Lombardie, Toskánska a Emigli-Romagni. Cesta byla zorganizována fondem Jaltské mezinárodní ekonomické fórum spolu s krymskou vládou.

„Italská vláda nám tuto cestu zakázala. Ale dřív, než uslyšíme hlas státu, slyšíme hlas lidu. Naši podnikatelé, naše obyvatelstvo chtějí stavět nikoli bariéry, ale mosty", řekl Valdegamberi během schůzky s předsedou krymského parlamentu Vladimirem Konstantinovem.

Podle jeho názoru je sankční politika EU a mj. Itálie vůči Rusku a Krymu naprosto chybná a neodůvodněná. „Naším přáním je, aby podle výsledků naší návštěvy se zrodila nová evropská politika, která bere lid jako právní subjekt, jako mocenský orgán", zdůraznil poslanec.