Podle „doporučení“ ruské vlády by se děti ruských státních činitelů a vládních pracovníků studující v zahraničí měly okamžitě stáhnout do vlasti. Ruským vládním zaměstnancům a státním činitelům řekli, že by okamžitě měli stáhnout zpět své děti studující v zahraničí, ohlásila v úterý informační webová stránka Znak odvolávající se na pět činitelů administrativy.


Podle tohoto článku by ruští činitelé neměli čekat až do konce školního roku, nýbrž převést své děti do ruských škol okamžitě, a stejně to udělat i s rodiči těchto činitelů, pokud z „nějakých důvodů“ žijí v zahraničí a mají ruské občanství, tak by se měli vrátit do vlasti.

Jak tato webová stránka uvádí, takto „doporučení“ se týkají všech: zaměstnanců veřejných korporací, zákonodárců na všech úrovních, regionálních úředníků i personálu státní administrativy. Podle jednoho ze zdrojů Znaku, pokud se tomuto doporučení nevyhoví, tak to bude „komplikující faktor pro pokračování jejich kariéry ve veřejném sektoru.“ Zdroj rovněž dodal, že je mu v posledních měsících známo několik takových případů.

Vypadá to, že hlavním důvodem pro toto rozhodnutí je skutečnost, že ruské vládě se nelíbí, když děti ruské politické elity, která se objevuje v televizi a mluví o vlastenectví a o tom, jak jsou „obklopeni nepřáteli“, studují v zahraničí.

Podle jiného experta, politického analytika Stanislava Bělkovského může tento krok znamenat přípravu elit „na nějakou větší válku, i kdyby měla být jen podmíněná,“ a zrovna tak to může být i „další úder jednotě elity s prezidentem Putinem.“

Motivace za tímto krokem je ale zatím nejasná. Nicméně je jasné, že rozhodnutí má vazbu na probíhající diplomatickou krizi mezi Ruskem a Západem a široce očekávanou další eskalaci napětí.

Zdroj: southfront.org