Švýcarsko mívalo desetiletí reputaci bankovního tajemství, což jej činilo nejvyhledávanějším mezi miliardáři shánějícími se po daňových rájích celého světa. Ale po více než 80 letech tajemství po sériích bilaterálních smluv se zeměmi celého světa včetně amerického Zákona o daňové součinnosti u zahraničních účtů (FATCA) byl průmysl soukromého bankovnictví ve Švýcarsku nucen přijmout vstup do zcela nové éry transparentnosti, která vyžaduje úplnou výměnu relevantních informací s více než stovkou zemí.


Což, jako upozorňuje Bloomberg,  znamenalo ohromný boom švýcarských provozovatelů soukromých trezorů, které nepodléhají té samé transparentnosti a požadavkům na hlášení jako banky. Tyto supertajné soukromě provozované sklady pohřbené ve Švýcarských Alpách mohou v podstatě uskladnit cokoliv komukoliv, protože od nich se nevyžaduje ani, aby hlásily podezřelé aktivity švýcarskému úřadu praní peněz. 

„Je to nárůst zlata,“ říká Wipfi. „Od roku 2008 je tu skutečný zájem o alternativní bankovní účty.“ Společnost se doslova topí v poptávce po nich. Swiss Data Safe „je nezávislá na bankovním systému i na dalších organizacích a zájmových skupinách,“ podle Power Pointové prezentace, kterou Wipfi ukazuje klientům. Společnost a její anonymní rivalové nejsou regulováni švýcarským regulátorem finančních služeb Finma.

Tyto společnosti ani nemusí hlásit podezřelé aktivity švýcarskému úřadu pro hlášení praní peněz. V minulosti vedla podání k této agentuře k zahájení vyšetřování korupce ve fotbalovém orgánu FIFA švýcarským generálním prokurátorem a také k vyšetřování bankovních vazeb úplatkového skandálu brazilského Petrobras.

Navíc se po amerických občanech ani podle FATCA nevyžaduje, aby nahlašovali zlato uložené mimo finančních institucí. Takže to asi není žádné překvapení, že podle švýcarského ministerstva obrany je zhruba z asi 1 000 bývalých vojenských bunkrů pořád existujících po celém Švýcarsku několik set rozprodaných soukromým osobám, které je v současnosti provozují jako soukromé sklady zlata nakřečkovaného nejbohatšími světovými miliardáři.

„Obchod se zlatem je ohromnou součástí švýcarské ekonomiky,“ říká John Cassara, bývalý americký zvláštní agent ministerstva financí a autor knihy o praní peněz.