Majitel skupiny Summa a akcionář Hyperloop One Zijavudin Magomedov v interview pro Financial Times informoval o perspektivách vysokorychlostní dopravy mezi Moskvou a Londýnem. Podle jeho slov může magistrála, postavená podle technologií Hyperloop, spojit hlavní města Ruska a Velké Británie za 15 let. Cesta bude v takovém případě trvat pouze dvě a půl hodiny.


„V Rusku jsou určité problémy s hodnocením a zavedením technologií. Ale já jsem velký optimista", komentoval situaci Magomedov.

Projekt Hyperloop znamená mimořádně rychlou jízdu, která probíhá ve vakuovém potrubí. Tento nápad předložil v roce 2012 inženýr Elon Mask, který založil společnosti SpaceX a Tesla Motors.

Předpokládá se, že nová technologie umožní dopravu dvakrát rychlejší, než je letadlo, při minimální spotřebě energie.

Jak uvedl Rob Lloyd, generální ředitel Hyperloop One, společnost uvažuje o vytvoření vysokorychlostního dopravního systému v Rusku na takových trasách, jako je Čína — přístav Zarubino, Moskva — Sankt Petěrburg, a také mezi letišti hlavního města.

V roce 2017 vybere společnost k realizaci tři objekty, mezi nimiž může být i ruský. V létě 2016 skupina Summa, vláda Moskvy a společnost Hyperloop One se dohodly, že prostudují možnost zavedení nové technologie v ruském hlavním městě.