Minulý týden v australském státu Queensland federální policie zkonfiskoval jednomu muži doma ohromujících 5 465 uncí stříbra (v hodnotě zhruba 106 000 $). To byla součást největší série policejních razií podnícených Australským finančním úřadem proti lidem, které podezírá z daňových úniků. Vyplývají z toho dvě zjevná poučení, která pořád opakujeme:


1) Jak už jsme diskutovali včera, jen idiot se dopustí daňového podvodu nebo daňového úniku. To je samo sebou.

Existuje přeci až příliš velká spousta legitimních způsobů, jak omezit nebo i úplně odstranit to, co jim dlužíte…, což znamená, že neexistuje absolutně žádný důvod dávat jim jakoukoliv šanci tím, že úmyslně překročíte zákon.

Vím, že se to netýká velké většiny lidí, co to čtou, ale když jste jedním z té hrstky lidí, co nemá daně v pořádku, tak určitě uvažujte o možnostech, jak to napravit.

A když na vás třeba nakonec přijdou.

Tak bude lepší, se k tomu postavit a přiznat svou chybu, než čekat, až k vám nevyhnutelně federální agenti přijdou uprostřed noci vykopnout dveře.

2) Nenechávejte si většinu svých aktiv doma.

Jsem si jist, že nejméně pár lidí, kteří se stali obětmi razií Australského finančního úřadu, se nejspíš nějakého daňového úniku dopustili.

Ale nejspíš je mnoho takových lidí, co skončí na seznamu této agentury jen kvůli nějakému nedorozumění v dobré víře.

Ale stejně i těm vpadne federální policie domů, zkonfiskuje jim cokoliv, co vypadá cenně, včetně hotovosti a drahých kovů.

Může se to stát komukoliv. Kdokoliv z nás může skončit omylem na té nesprávné straně seznamu vládní agentury. Nevinným lidem se to stává každý den.

Ten hlavní háček je v tom, že jakmile k vám ozbrojení agenti vpadnou zabírat majetek nebo zmrazit bankovní konta, tak je na vás, abyste dokázali svou nevinu… i když vás zbaví finančních zdrojů potřebných k tomu, abyste to udělali.