V moskevském kině Pionýr odpovídal Jiří Menzel před zahájením retrospektivy svých filmů na otázky žurnalistů. Hodně vtipkoval: „Jaké vzpomínky vyvolává název Pionýr? No, ne příliš dobré, vždyť jsem byl skautem, ale přišel den, kdy řekli, že nyní jsme pionýři. A tak jsem se stal pionýrem…" „Zdali seberu odvahu na nový kinoprojekt? Mám jeden problém. Všechny filmy jsem dělal, když to ode mne někdo chtěl. Nyní mě postrkuje pouze manželka a doporučuje mi projekt, kterému nepříliš důvěřuji. Vztah k moderní české kinematografii?


Skoro ji nesleduji. Mám rád Hřebejka a Svěráka, ale ne všechny jejich filmy. Jsem líný, radši si doma počtu, než abych šel do kina. Zdali mne zajímá ruská kinematografie? Neptejte se mě na filmy, sleduji staré filmy, nové neznám. V mém věku na to už mám právo," zavtipkoval Menzel.

Program Jiřího Menzela v Moskvě a v Petrohradě je velmi nabytý. Účast na filmové retrospektivě, setkání s diváky, prezentace ruského překladu knihy esejí Tak nevím, přednášky v akademii kinematografie a divadelního umění Nikity Michalkova, zahájení výstavy Rozmarné léto Jiřího Menzela. O tom, co mistra přivedlo do Ruska, jaký má vztah k Rusům a k ruské politice vypověděl Jiří Menzel v rozhovoru pro Sputnik.

Jiří Menzel: Dostal jsem pozvání z Moskvy, nicméně jsem si před cestou nezadával žádný konkrétní cíl cesty. Jsem upřímně rád, že jsem se zde setkal s velkým zájmem o mé filmy, jsem rád, že jsem dostal možnost uvidět na vlastní oči, jak se Rusko změnilo. Vždyť naposled jsem ho navštívil ještě za dob Borise Jelcina. Je zajímavé dozvědět se, jak země žije za prezidenta Vladimira Putina. Já sleduji události u vás z daleka. Zažíváme těžké časy. Vidím negativní procesy, které mě velmi znepokojují. Hovořím o rostoucím vlivu komunistů, kteří i v Rusku a i v Česku zvedají hlavu. Lidé mají, bohužel, krátkou paměť. Mladá generace vůbec neví, co to bylo za život, když vládla jedna strana. A staří, bohužel, tyto časy zapomínají. A vůbec vliv Ruska v Čechách roste.

Máte v plánu setkat se s ruskými divadelními a filmovými kolegy?

Chtěl bych se jistě setkat s Olegem Tabakovem. Vy říkáte, že známá Tabakerka dostala v Moskvě novou budovu? No, tak to je velká radost, chtěl bych se tam podívat. V minulosti jsme byli s Olegem přátelé. Filmy a představení s jeho účastí se mi velmi líbí. Nikdy nezapomenu, jak v roce 1968 zahrál v Praze na pozvání Činoherního klubu Chlestakova v představení Revizor. Tabakov v ruštině, herci česky. To je slavná historie našich divadel.