Od 5. do 8. ledna roku 2000 sledovala CIA, prostřednictvím malajské policie, setkání organizátorů teroristických útoků Al Kájdy v malajském hlavním městě Kuala Lumpuru. CIA věděla, že do Kuala Lumpuru má přicestovat Chálid al-Midhar a sledovala ho na jeho cestě z Jemenu do Kuala Lumpuru. Malajskou policii pak Chálid al-Midhar navedl na ostatní účastníky setkání. Chálid al-Midhar a Naváf al-Hazmí ze schůzky odlétali do USA, zahájit přípravy útoků z 11. září. Mezi účastníky schůzky byl i Taufík Bin Ataš, přezdívaný Chalad (stříbro), podle protézy, kterou měl na jedné noze. CIA o tomto jeho handicapu věděla.


Věděla také, že Chalad byl hlavním organizátorem teroristických útoků na americká vyslanectví v Africe, při kterých zemřelo 223 lidí a přes 4000 jich bylo zraněno. Do organizace útoků v Africe byl zapleten i Chálid al-Midhar. Malajská policie účastníky setkání fotografovala, registrovala telefonáty, které prováděli z telefonní budky před domem http://www.lawrencewright.com/WrightSoufan.pdf, kde bydleli a podle německého týdenníku Die Zeit, také, po jejich odchodu, registrovala jejich e-mailovou korespondenci na počítačích v internetových kavárnách, které navštěvovali http://www.zeit.de/2002/41/200241\\\_fahndungspannen\\\_xml. Schůzka byla zasvěcena přípravám útoků z 11. září. Není uvěřitelné, že se CIA, během sledování schůzky, nedozvěděla nic o tom, že se tam připravují teroristické útoky proti USA. Z  bytu, kde teroristé bydleli, byla vyhlídka na golfové hřiště http://www.lawrencewright.com/WrightSoufan.pdf (str. 68), odkud mohli být účastníci schůzky odposloucháváni přes okno laserovým zařízením. Naopak, chování CIA vzbuzuje dojem, že si jen ověřovala, že se rozeběhnou přípravy na útoky, jejichž realizace byla přáním americké vlády.  O chystaných únosech letadel v USA věděla CIA od uzbeckých špiónů, kteří pronikli do vedení výcvikových táborů Al Kájdy a znali obsah jednání vedení Al Kájdy. Francouzská zpravodajská služba potvrdila, že jejich informace předávala CIA od začátku roku 2000 http://www.lemonde.fr/cgi-bin/ACHATS/acheter.cgi?offre=ARCHIVES&type\\\_item=ART\\\_ARCH\\\_30J&objet\\\_id=984873 a je víc než pravděpodobné, že CIA dostávala tyto informace i přímo od uzbecké vlády. Uzbekistán byl od roku 1994 členem organizace Partnerství pro mír, která připravuje členské státy na vstup do NATO a jeho vláda je silně proti muslimská.

Během cesty z Jemenu do Kuala Lumpuru si CIA zkopírovala pas Chálida al-Midhara a dozvěděla se tak, že má v pase americké vízum, platné do dubna 2000. Vzhledem k tomu, že se v USA očekávaly na přelomu tisíciletí teroristické útoky Al Kájdy, šlo o nesmírně závažné zjištění. Když se ale pracovník FBI, Doug Miller, přidělený na protiteroristické centrum CIA kvůli lepší spolupráci obou agentur, pokusil informovat o Midharově vízu FBI, zakázali mu nadřízení z protiteroristického centra CIA, odeslat FBI už napsanou zprávu. O týden později se Doug Miller znovu ptal nadřízených z protiteroristického centra CIA, jestli může zprávu odeslat na FBI a zřejmě se znovu nesetkal s kladnou odpovědí. FBI jeho zprávu neobdržela http://www.fas.org/irp/agency/doj/oig/fbi-911/chap5.pdf (str. 239-241). O nutnosti odeslat zprávu přesvědčoval nadřízené z protiteroristického centra CIA i jiný pracovník FBI, který tam byl přidělený, Mark Rossini.  V roce 2008 se oba přiznali, že při vyšetřování práce amerických zpravodajských služeb před útoky z 11. září generálním inspektorem FBI oba dva, na pokyn a výhrůžky nadřízených ze CIA, lhali, že si na neodeslanou zprávu nevzpomínají http://blogs.cqpolitics.com/spytalk/2008/10/fbi-prevents-agents-from-telli.html. O tom, že CIA tuto informaci před FBI zatajila záměrně a snažila se to zakrýt, svědčí i to, že v době sledování schůzky v Kuala Lumpuru, rozeslalo protiteroristické centrum CIA několika svým zastoupením v zahraničí zprávu, že informace o Midharově vízu byla předána FBI. Zprávu napsala stejná osoba, která tři hodiny před odesláním této zprávy Dougu Millerovi zakázala odeslání zprávy o Midharovu vízu na FBI http://www.fas.org/irp/agency/doj/oig/fbi-911/index.html (kap. 5, str 242-243). Ve zprávě Národní komise pro vyšetřování útoků z 11. září se píše, že informace o sledování schůzky v Kuala Lumpuru předávala CIA i tehdejšímu poradci amerického prezidenta pro národní bezpečnost, Sandy Bergerovi a Národní bezpečnostní komisi http://www.gpoac­cess.gov/911/index.html (str. 181). Nepíše se ovšem, jestli tito nejvyšší bezpečnostní představitelé americké vlády dostali i informaci o Midharově americkém vízu. Tehdejší americká vláda z tohoto důvodu nemůže být obviněna, že ignorovala informaci o pravděpodobné cestě teroristy z Al Kády do USA v době, kdy byly americké bezpečnostní služby v pohotovosti kvůli hrozbě teroristického útoku v USA na přelomu tisíciletí.