Na Západě je zvykem věšet nálepku „konspirologa“ na každého, kdo se odváží pochybovat o oficiálním stanovisku vlády; ale během posledních 20 let právě západní politici a média se nejčastěji uchylovali k teoriím spiknutí, píše britský pozorovatel Neil Clark. Novinář vytvořil seznam deseti nejpopulárnějších konspiračních teorií na Západě. „Jestliže budete všem vnucovat tyto teorie, nikdo o vás neřekne, že jste podivím nebo nerozumný člověk, spíš vás budou považovat za „odborníka", možná dokonce takového, který si zaslouží sloupeček v „seriozních" novinách, jako je The Washington Post nebo London Times", uvádí se v článku.


1. Irák má zbraně hromadného ničení

Tato konspirologická teorie vedla k nezákonnému vojenskému vpádu do Iráku a zničení suverénního státu a také stála životy milionu lidí.

2. Írán projektuje jaderné zbraně

Jestliže budete tvrdit, že Írán už prakticky dokončil projekt jaderné zbraně, dokonce i bez jakýchkoliv důkazů, značně to zvýší šance na to, že se dostanete do studia Fox News nebo Newsnight jako „odborník", píše Clark.

3. Syrský prezident Bašár Asad pomáhá IS

Z odtajněných výzvědných dokumentů USA vyplývá, že „opoziční síly mají zájem na vytvoření „Salafistického představenstva" ve východní Sýrii, protože to pomůže „izolovat syrský režim", ale na Západě raději zapomněli, že ne Asad, ale jeho odpůrci vítali rozšíření Islámského státu (IS, zakázaný v Rusku).

4. Rusko zásobuje IS vojenskými letadly

Když stoupenci Islámského státu odpálili ruské dopravní letadlo nad Sinajem, na Západě to nazvali „varovným výstřelem" vůči Moskvě. Proč by měli bojovníci provádět teroristický útok, jestliže je Rusko údajně zásobuje letadly? Není možné nejdříve tvrdit, že Rusko pomáhá bojovníkům, a následující den oznamovat, že IS odpaluje ruská letadla kvůli činnosti Ruska v Sýrii, píše autor článku.

5. Rusko má na svědomí nabourání do internetových poštovních schránek Demokratické strany USA

„Žádné důkazy, potvrzující tuto teorii, nejsou, ale jestli existuje záminka nazvat Rusko „nepřítelem", proč jsou vůbec zapotřebí fakta?", ironizuje Clark.