Rusko pracuje na vývoji hypersonických jaderných raket, které umožní Moskvě nahnout světovou rovnováhu sil na svoji stranu, píší dánské noviny Jyllands-Posten. Generální ředitel korporace Taktické raketové zbraně Boris Obnosov dříve informoval, že Rusko dostane tyto nové zbraně už v roce 2020. Rychlost hypersonických raket bude dosahovat dvanáctkrát rychlosti zvuku — okolo 15 tisíc kilometrů za hodinu.


Ředitel oddělení vojenských vzdušných operací Dánské vojenské akademie Karsten Marrup prohlásil, že hypersonické rakety ohrozí stávající systém protiraketové obrany.

S hypersonickými raketami bude možné velmi rychle zasáhnout jakýkoli cíl kdekoli na Zemi tak rychle, že ti, kteří jsou obyčejně připraveni ochránit se před raketovým úderem, nedokážou nic udělat," prohlásil Marrup dánským novinám.

Taková extrémní rychlost se stane problémem dokonce i pro protiraketovou obranu USA, která je považována za jednu z nejvíce rozvinutých na světě, říká Marrup .

„Jak je vám známo, protiraketová obrana Američanů je v současné době dimenzována k boji s mezikontinentálními balistickými raketami. Proto si nejsem jistý, že si dokáže poradit s hypersonickou raketou, která se pohybuje úplně jinou rychlostí," prohlásil expert.

USA chtějí na ruské projekty odpovědět vytvořením prvního hypersonického bombardéru na světě, který dokáže zasáhnout cíl kdekoli na zemi během 30 minut. Bez hypersonické technologie by to trvalo 18 hodin, říká Marrup. Podle jeho názoru vyzdvihují nové technologie ke světovým lídrům nové požadavky.

„My všichni víme, že není možné psát emaily, když se člověk zlobí a hned je odesílat. Přesně tak není možné, pokud je člověk rozhněvaný, vyhrožovat hypersonickými zbraněmi, protože už nebude čas pro to změnit názor," prohlásil specialista. Myslí si, že tento moment může hrát důležitou roli ve vztazích mezi velmocemi. Pokud Rusko vyvine hypersonické rakety jako první, tak se odehraje očividná změna rovnováhy sil na světě ve prospěch Ruska, říká Marrup.