Mohli byste si při čtení reportáží BBC přinejmenším myslet, že Hillary Clinton je rozhodnou odpůrkyní ohromných, korporátně globalistických obchodních dohod jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství TTIP. Andrew Walker dnes píše, že Němci vyhlásili tu „dohodu o volném obchodu“ za v podstatě mrtvou:  Pan Obama byl neustálým optimistou tohoto plánu na TTIP. Ale jeho následovníci možná už nebudou. Zvláště republikánský prezidentský kandidát Donald Trump byl kritický k obchodním dohodám této země.


Také jeho demokratická sokyně Hillary Clinton vyjádřila výhrady k některým obchodním dohodám USA – zvláště k Transpacifickému partnerství (TPP). Jako ministryně zahraničí vyjednávání o TPP podporovala, ale později řekla, že výsledek nevyhovuje jejím standardům. V jejím postoji se nejspíš odráží rostoucí obavy mezi americkými voliči. 

Teď, když se tím veřejnost zabývá, tak vůbec nezmínila skutečnost, že paní Clintonová před pár lety blahořečila TTIP prohlašujíc ho za „ekonomické NATO“. Samozřejmě, že BBC se rozhodla psát o jejích prohlášeních k TPP, kde paní Clintonová o tom musela ujišťovat, aby si neznepřátelila voliče Bernie Sanderse a spíše se vyjadřovat k tomuto jejímu postoji než k TTIP, o které jde. Její starý šéf Barack Obama dokonce letěl do Evropy, aby se pokusil tu zkázu zastavit, když se ta dohoda začala počátkem letošního roku rozpadat.

Nejenže ho poslední vývoj – nebo spíš ne-vývoj – hluboce ztrapnil, je to nesmírně trapné i pro celý ten transatlantický politický establishment jako takový, který sliboval, že to do konce roku už jen doladí. Děsili se už tehdy, že by to republikánský kandidát v Bílém domě důkladně přezkoumal v takových věcech, které by mohly poškodit malé americké podniky. A to bylo ještě před nominací Donalda Trumpa.

V červenci Guardian uvedl: „Obamova administrativa řekla, že když nebude moci podepsat dohodu TTIP, tak chce, aby se ta úloha přenesla na Hillary Clinton.“