V Německu se rozhořel převrat, směřující proti Angele Merkelové, ačkoliv probíhá nepozorovaně, píše Die Welt. „Vypadá na to, že konec kariéry Merkelové, který byl předpovídán před několika měsíci, pomalu vystupuje ze svého latentního období", píše autor článku Henryk M. Broder. Podle jeho slov k tomu nedochází proto, že Horst Seehofer, předseda Křesťansko-sociální unie (CSU), sesterské strany Angely Merkelové Křesťanskodemokratická unie (CDU) „podřezává její trůn", ani ne proto, že vicekancléř Sigmar Gabriel mluví o „horním prahu integrace" a mlčí o roli vlastní strany v migrační krizi (stojí v čele Sociálně-demokratické strany Německa (SDSN — pozn.red.).


Důvodem není ani to, že federální kancléřka, jak se zdá, si začala konečně uvědomovat hranice vlastních možností. „Vše je daleko jednodušší. Puč proti Merkelové je na vrcholu. Ačkoliv to na první pohled tak nevypadá", tvrdí Broder.

Autor přiznává, že „puč" vyvolává „určité asociace" a zdůrazňuje, že nemá na mysli násilný vojenský převrat. Podle jeho slov stačí současným „pučistům" pouze nechat věcem volný průběh s vírou v „sebezničující sílu" politiky federální kancléřky.

Merkelová podle jeho slov udělal řadu věcí, jejichž následky se už nedají odvrátit. „Kdyby bylo možné ji teď zastavit, země by se ocitla ve stavu mi mořádného emocionálního stavu", říká.

Lidé se v ní zklamali, stejně jako Horst Seehofer, který už minulý podzim říkal, že rozhodnutí Merkelové pustit migranty je chybné. Podle jeho slov neexistuje žádná možnost, jak „tuto láhev zašpuntovat" — má na mysli otevřené hranice.

Proč předseda CSU pouze vyhrožuje, místo aby organizoval vlastní stranu na federální úrovni, a ne pouze v Bavorsku, a místo toho, aby vyhlašoval válku Merkelové, ptá se Broder?

Předpokládá, že se v tom může skrývat i jeho vypočítavost. „Ať dělá to, co dělá, do té doby, dokud bude moci. Dokud se její místo na žebříčku popularity neocitne ve sklepě. Nesvrhneme ji z trůnu. Ona spadne sama. Je to prostě otázka času", popisuje svou teorii novinář.

Uvádí, že „pučistou" může být nejen Seehofer: možná teď několik mužů a žen „sedí někde spolu" a dělají si plány na den, kdy Merkelová ztratí svou moc.

Nespokojenost s Angelou Merkelovou kvůli její migrační politice roste už dávno. Jak uvedly noviny The Guardian v článku o německém členu parlamentu, který ji podle názoru některých analytiků může nahradit ve funkci kancléře, jestliže se dříve v jakékoliv situaci mohla spolehnout na svou stranu, tak teď, rok po začátku uprchlické krize, její liberální pozici odporují dokonce i ve vlastní straně.

Zdroj: welt.de