Vize mrtvých dětí v Sýrii, které Clintonová pomohla zabíjet, dětí roztrhaných na kusy Obamovými drony v Afghánistánu a Pákistánu, hrůzný chaos v Libyi, pustiny v Iráku, smrt a zmar způsobený americkou vojenskou intervencí. Vaše země hrozným způsobem bombardovala a ničila životy civilistů. Poté, co jsem dnes večer shlédla volební sjezd Demokratické strany, bych vám ráda něco řekla a vysvětlila, co asi vyvolá u mnoha mých přátel opovržení. Ale slova, která se tlačí do mého hrdla, mne dusí a já je prostě musím dát ven.


Antiamerikanismus ve mně se chystá explodovat a jen Bůh ví, jaký vztek ve mně je. Já jsem původem poloviční Američanka, ale způsobem, který ze mne činí výraznější Američanku než většinu mých spoluobčanů s výjimkou pravých Američanů, tj. amerických Indiánů a přitom dnes večer musím popřít, že jsem – stejně jako vy – Američanka.

Jsem napůl Kanaďanka, byla jsem zde, v USA, vychována s velmi odlišnými hodnotami, než které teď vy, Američané, vyznáváte, a dnes, po nekonečných plivancích, vychloubání se a řečech o síle amerického militarismu, vyzvedávání americké vojenské síly a vychloubání se, že vymažeme ISIL a že se Amerika stane nejsilnější zemí na světě, a po totálně šíleném vyprávění ženy, jejíž syn padl v Obamově válce, jak by vděčností plakala na Obamově rameni – dnes prostě cítím, že jsem hluboce Kanaďanka. Každý jemný náznak, který jsem kdy vnímala o hlupácích za hranicí, o jejich hrubosti a nedostatečném vzdělání a o jejich absolutním právu bombardovat kohokoliv ve světě bez jakéhokoli jiného důvodu, než že to chtějí udělat z nenávisti k lidem v jiné zemi, to vše se dere z mé psychiky na povrch.

Právě jsem se vrátila z usilovné chůze podél Yellowstonu v Montaně a snažila se přitom, aby vzdálené hory nalezly v mém srdci a v mé mysli nějaké vlídné místo, ale nenalezla jsem je. Přírodní scenerie kolem mne byla jako vždy nádherná, ale mého srdce se to nedotýkalo. Vize mrtvých dětí v Sýrii, které Clintonová pomohla zabíjet, dětí roztrhaných na kusy Obamovými drony v Afghánistánu a Pákistánu, hrůzný chaos v Libyi, pustiny v Iráku, smrt a zmar tam všude, způsobený americkou vojenskou intervencí, Ukrajina, Honduras, Salvádor, Guatemala, Chile, jen jmenujte dál – vaše země tam všude hrozným způsobem bombardovala a ničila životy civilistů.