Kandidát strany Svobodných Norbert Hofer v nových průzkumech před zopakováním rakouských prezidentských voleb nadále vede nad svým rivalem Alexanderem Van der Bellenem. Průzkumy ukazují, že Hofer teď nad bývalým vůdcem strany Zelených vede o šest procent, když při předchozích volbách byli oba téměř vyrovnaní. Při jejich zopakování 2. října by druhé kolo prezidentských voleb mohlo proběhnout značně odlišně kvůli nedávným teroristickým útokům a nestabilitě v Turecku, hlásí OE24.


Průzkum 600 rakouských voličů provedený průzkumovou agenturou Gallup pro noviny Österreicher ukazuje, že pan Hofer nadále zvyšuje svůj náskok před svým protivníkem. Předchozí průzkumy z minulého měsíce ukazovaly čtyřprocentní vedení kandidáta FPÖ, jehož strana předložila rakouskému ústavnímu soudu stížnost kvůli poštovnímu hlasování, jež přivodilo volební vítězství Alexandra Van der Bellena. Soud shledal vážné diskrepance v poštovních hlasech a rozhodl, že volby proběhnou 2. října znovu.

Podle těchto novin si kandidát FPÖ v tomto průzkumu vedl tak dobře kvůli nedávným čistkám v Turecku po zmařeném červencovém puči. Protesty Turků demonstrujících na podporu tureckého prezidenta Recep Tayyip Erdogana Hofer odsuzoval spolu se současným rakouským ministrem zahraničí Sebastianem Kurzem s výzvami Turkům, aby byli v první řadě loajální k Rakousku a jestli nemohou, tak by měli ze země odejít.

Hofer zahájil svou prezidentskou kampaň ve středu a jeho manažer kampaně a poslanec za FPÖ Herbert Kick moc nečekali a hled tu kampaň otočili proti Alexandru Van der Bellenovi. Kick odhalil nové plakáty pro Hoferovu kampaň, které po všech těch vysoce profilovaných teroristických útocích ve Francii a Německu v posledních měsících zdůrazňují důležitost bezpečnosti pro Rakousko.