Američtí agenti celní a pohraniční stráže ve spolupráci s mexickými imigračními činiteli zjistili tisíce ne-hispánských ilegálních migrantů překračující jižní hranici s Mexikem, aby se dostali do Texasu. Jak to rozvádí Breitbart, tito tzv. „transkontinentální“ imigranti vstupují do zemí až tak daleko na jihu, jako je Brazílie, aby se často s falešnými cestovními doklady vydali do Spojených států.


„Skutečnost je taková, že velká většina lidi, které Mexiko chytne na své jižní hranici, jsou transkontinentální, co nakonec skončí na naší hranici,“ řekl tento týden Reuters činitel Ochrany hranic (CBP). Článek v Reuters potvrdil, že Syřané byli hlášeni z mexické hranice v Laredu už loni, když Brandon Darby a Ilddefonso Ortiz z Breitbart Texas hlásí, že představují nově sílící typ ilegální migrace.

Od té doby je federální vláda o počtech těch, které nazývá „cizinci speciálního zájmu“ (SIA), kteří byli chyceni v Texasu a v dalších pohraničních státech, dost potichu. Náměstek ministra vnitřní bezpečnosti pro mezinárodní záležitosti Alan Bersin řekl v březnu sněmovní komisi:

„Ač mnoho občanů z těchto zemí migruje z ekonomických důvodů nebo protože prchají před perzekucemi ve svých domovských zemích, tak tato skupina může obsahovat i migranty patřící k cizím teroristickým organizacím, zpravodajským službám a k syndikátům organizovaného zločinu.“