Sluneční erupce v roce 1967, která vyřadila z provozu radary amerického vojenského letectva, se div nestala příčinou jaderné války. Studie věnovaná těmto událostem byla uveřejněna v časopise Space Weather Americké geofyzikální unie. Američtí vojenští příslušníci ztratili 23. května 1967 v severní polokouli spojení s radary, které měly sledovat lety sovětských raket. Jakýkoli útok na tyto radary měl být považován za akt agrese.


Vojenské letectvo USA začalo podezírat SSSR z nepřátelských akcí a zahájilo přípravy na starty letadel s jadernou municí. Do bojové pohotovosti byly uvedeny také dodatečné síly.

Naštěstí vojenští meteorologové včas odvysílali informaci o geomagnetické bouři, která mohla vyřadit z provozu radiolokační zařízení. Umožnilo to zabránit konfliktu, který by mohl způsobit globální katastrofu, soudí autoři studie.

Geomagnetická bouře začala 40 hodin po sluneční erupci. Z provozu byly vyřazeny radary na Aljašce, v Grónsku a Velké Británii. Následky bouře se projevovaly asi týden.

Detaily této události sdělili důstojníci amerického vojenského letectva ve výslužbě. Výzkum řídila profesorka Delores Knippová, kosmická fyzička na univerzitě Colorado.

Zdroj: news.agu.org