Bojovníci Islámského státu (organizace, zakázaná na území Ruska – pozn.red.) možná vynalezli nový typ bomb, uvádí BBC News s odkazem na zdroje, blízké vyšetřování červencového teroristického útoku v Bagdádu. Začátkem tohoto měsíce bojovníci IS provedli jeden z největších teroristických útoků ve své historii: následkem výbuchu 3.července v bagdádském obvodě El-Karrada zahynulo 292 lidí. …


Jak uvádí zdroj západní bezpečnostní služby, v Bagdádu — v El-Karradě vybuchla "neobyčejná bomba".

„Nikdy jsme neviděli nic podobného, a to vyvolává velké obavy", řekl BBC News zdroj.

K teroristickému útoku IS použil amatérskou výbušninu, umístěnou na automobilu. Sebevražední útočníci často přistupují k takovým metodám.

Ale to, jak byly uspořádány výbušninyv automobilu, i to, jak vzájemně reagovaly chemické produkty, hovoří o tom, že výbuch v El-Karradě se liší od ostatních podobných útoků.

„Je velmi těžké ji vyrobit", řekl BBC News odborník na výbušniny, blízký vyšetřování tohoto teroristického útoku. Podle jeho slov možná byla bomba vyrobena v El-Fallúdže už tehdy, když toto město obsadil IS.

Ti, kteří vyrobili bombu, nejpíše použili definici, dostupnou v internetu, ale přitom provedli nějaké změny, aby z jedné strany snížili riziko, že budou odhaleni na přechodu, a z druhé strany, aby zvětšili plochu zásahu.