Jakákoliv vojenská nebo zpravodajská spolupráce mezi USA a Ruskem při útocích na cíle v Sýrii bude obsahovat opatření, která zajistí, že americký operační bezpečnost nebude spočívat na důvěře, řekl předseda náčelníků štábů generál Námořní pěchoty Joseph Dunford. Jakákoliv vojenská nebo zpravodajská spolupráce mezi USA a Ruskem při útocích na cíle v Sýrii bude obsahovat opatření, která zajistí, že americký operační bezpečnost nebude spočívat na důvěře, ohlásila v pondělí Reuters s odkazem na tohoto vrcholného činitele amerických ozbrojených sil.


Americký ministr zahraničí John Kerry 22. července řekl, že na schůzce se svým ruským protějškem, která proběhne v následujících dnech, prodiskutuje americký návrh na úzkou vojenskou spolupráci a na sdílení zpravodajství o Sýrii.

K návrhům patří způsoby, jimiž USA a Rusko zakáží Syrskému letectvu útoky na umírněné skupiny rebelů a sdílení zpravodajství při koordinaci náletů proti Frontě Nusra náležející k al Kaiídě.

U amerických vrcholných vojenských a zpravodajských činitelů tyto návrhy narazila na hlubokou skepsi.

„Nevstupujeme do transakce, která by se zakládala na důvěře,“ řekl při tiskové konferenci s americkým ministrem obrany Ashem Carterem předseda spojených náčelníků štábů generál námořní pěchoty Joseph Dunford.

„V každé transakci, kterou bychom mohli s Rusy provést, budou specifické procedury a procesy, které budou zajišťovat naši operační bezpečnost.“

Podle Cartera bude základna pro vyjednávání, která Kerry vede s Rusy, spočívat na „společném zájmu v tom rozsahu a v takových případech, které budeme spolu s Ruskem moci identifikovat.“

Podle mnohých  amerických  činitelů by sdílení zpravodajství s Ruskem mohlo hrozit odhalením  amerických  zpravodajských zdrojů, schopností a metod.

Zdroj: southfront.org