Vladimir Putin připravil ruskou armádu na „bleskové" obsazení východní Evropy a spuštění Třetí světové války, tvrdí generál Richard Shirreff, bývalý zástupce vrchního velitele spojeneckých sil NATO v Evropě. V apokalyptickém protiruském duchu se současnosti militaristé a jestřábi utrhli ze řetězu a dodávají veřejnosti jednu porci východního strašáku za druhou.


Vladimir Putin připravil ruskou armádu na „bleskové" obsazení východní Evropy, což bude mít za následek zničující konflikt v celosvětovém měřítku. Pokud členové NATO neodpoví na tuto hrozbu, budou následky konfliktu pro alianci „fatální", varuje britský list Express s dokazem na generála Richarda Shirreffa, který dříve sloužil jako zástupce vrchního velitele spojeneckých sil v Evropě.

Během uplynulého roku a půl, podle vyjádření Shirreffa, se Rusko stalo mnohem vojensky agresivnější, protože prezident Putin se snaží odvést pozornost od problémů v ekonomice. Přes západní sankce, může být ruská armáda stále považována za děsivou. „Je jasné, že Rusko je schopno Západ překvapit … může to mít zničující důsledky pro východní Polsko a fatální – pro alianci," varuje generální ve zprávě s názvem „Arming for Deterrence“ („Vyzbrojení v cílech zadržování“), kterou předložilo analytické centrum „Atlantická rada.".

Ve své zprávě mimo jiné Shirreff tvrdí, že by Vladimir Putin mohl snadno „vymyslet jakoukoliv záminku, která by vyhovovala jeho propagandistickéhmu hledisku" k ospravedlnění války se Západem. Například Moskva může napadnout Polsko jako „prevenci před úderem NATO" nebo „ochranou přístupu ke Kaliningradu," upozorňuje ve svých spekulacích generál.

„Dokonce i kdyby Moskva nyní neměla bezprostřední záměr napadnout přímo NATO, může se to nečekaně a náhle změnit," uvedl ve zprávě Shirreff, což by se mělo tesat do kamene. A tvrdí, že Rusko již připravilo plány a kapacitu k jeho provedení.