Maďarský ministerský předseda Viktor Orbán se v sobotu stal prvním evropským vůdcem, který schválil amerického presidentského kandidáta Donalda Trumpa, když jej nazval „lepší volbou“ pro tento blok než jeho rivalka Hillary Clinton. „Nejsem kampanista Donalda Trumpa. Nikdy bych si nepomyslel, že by se mohlo stát, že on by mohl být pro Evropu a pro Maďarsko lepší volbou,“ řekl Orbán ve výročním projevu v letní škole v Baile Tusnad v Rumunsku.


Tento pravicový vůdce řekl, že si jej Trump naklonil bezpečnostními návrhy, které pronesl při svém přijímacím projevu při nominaci na kandidáta Republikánské strany ve čtvrtek v noci.

Trump líčící Ameriku jako zemi zabředlou do násilností sliboval zvýšit zpravodajské úsilí, suspendovat imigraci ze zemí „narušených terorismem“ a zastavit „zkrachovanou politiku budování národů a změn režimů“ na místech jako Sýrie a Irák.

Také Orbán je zaníceným oponentem imigrace – zvláště z muslimských zemí – a z nedávných teroristických útoků v Evropě obvinil uprchlickou krizi v tomto bloku, která propukla loni v létě.

– ‘Rozbíjení bezpečnosti’ –

„(Trump) vznesl několik návrhů k zastavení terorismu, které bych já jako Evropan nemohl říci lépe, uvážíme-li, co je pro Evropu nejlepší,“ řekl Orbán.

Orbán zdůraznil, že Evropa musela vytvořit síť národních zpravodajských agentur, které patří k „nejlepším na světě“.