Erdogan využívá nepovedený puč k potlačení oponentů a ústupu od světského státu, to prohlásil italský dopisovatel Alessandro Bertoldi v komentáři pro Sputnik. Čistka v Turecku pokračuje za spekulací západních médií o tom, že Turecko se sbližuje s Ruskem proto, aby ho krylo. Rusko mlčí a pozoruje, a má pravdu, přestože NATO, jehož je Turecko členem, by rádo přenechalo tyto horké problémy Moskvě. Turecký problém zůstává diplomatickým uzlem, který musí rozvázat EU a NATO.


Jak bude žít Atatürkův národ potom, co se odehrálo v pátek v noci, a neponoří se do radikálního islamismu? Měli bychom se bát skutečného puče, který se nám dnes odehrává před očima. Erdogan se tváří, že trestá ty, kdo jsou zodpovědní za puč. Pokud by jich ale bylo takové množství, tak by byl převrat úspěšný. Ve skutečnosti se zbavuje těch, komu nedůvěřuje, svých oponentů a preventivně i těch, kdo by se jím mohli stát. Využívá puč k tomu, aby demontoval právní stát, rozdělení moci a připravuje reformu ústavy. Navíc řekl, že vrátí trest smrti, pokud pro to bude hlasovat parlament.

„Je jasné, že není nijak možné pokračovat v dialogu o vstupu se zemí, která zavádí trest smrti, když jeho zrušení je jedním z principů EU," prohlásil ministr zahraničních věcí Paolo Gentiloni. S ním souhlasí všichni evropští lídři i lídři NATO. Vztahy mezi Tureckem a Západem se zhoršují každou minutu, podobně jako italsko-turecké vztahy, přitom ale Turecko zůstává členem nadnárodních organizací, takových jako je NATO.

Prezident Putin a Rusko si to už před nějakým časem uvědomili, když informovali o vztazích Erdogana a Daiš. Turecko tohoto sultána už není světským státem, ale hlavně už nemá důvěru partnerů, s nimiž je dobré chtít spolupracovat. To znamená, že ve světě, kde už je i bez toho mnoho hrozeb, vznikla další země, kde se zadržení vojáci vezní nazí na stadionech jako zvířata. Tato realita připomíná koncentrační tábory minulého století a tragédie, které se nesmí opakovat.

Alessandro Bertoldi je sloupkař italského listu Il Giornale a ředitel Mezinárodní strategické observatoře.