Přes noc pokračoval hon na čarodějnice tureckého presidenta Erdogana během jeho proti-puče, když jím byly v pondělí zasaženy tisíce policistů, čímž se rozšiřuje systémová čistka Erdoganových nepřátel, nejdříve ozbrojené síly a pak justice hned po zpackaném vojenském puči, a teď se soustřeďují na vnitřní policejní síly a vyvolávají obavy u evropských spojenců, že opouští vládu zákona. Tureckým státem vedená tisková agentura uvádí, že celonárodně bylo od pátečního zmařeného pokusu o puč po celé zemi už zadrženo nebo suspendováno 20 000 osob.


Agentura Anadolu uvádí, že už bylo propuštěno celkem 8 777 zaměstnanců vnitra včetně 30 guvernérů, 52 inspektorů úředních výkonů a 16 právních poradců.

Propuštěno bylo také třicet regionálních guvernérů a více než 50 vysokých úředníků, uvádí CNN Turk. Tisíce členů ozbrojených sil počínaje obyčejnými pěšáka až po velitele bylo během neděle pozatýkáno, někteří jsou vyfoceni vysvlečení do spodků a svázaní na podlahách policejních autobusů a tělocvičen. Vyhozeno bylo několik tisíc soudců a prokurátorů.

Bloomberg to shrnuje následovně: přes 7 500 policií zatčených včetně více než 6 000 vojáků různých šarží, říká v televizní promluvě turecký premiér Binali Yildirim. K zadrženým patří i 755 soudců a prokurátorů, 650 civilistů a 100 policistů. Kromě toho bylo ze služby propuštěno asi 9 000 lidí z ministerstva vnitra, 3 000 soudců a prokurátorů a 1 500 úředníků z ministerstva financí.

Celkem asi 20 000 politických odpůrců bylo jen pár dnů po skoncování s nepovedeným pučem vymeteno čistkou.

Mezitím přichází spekulace, že ten příšerně naplánovaný „puč“ nebyl nic než kamufláž, a ty přichází ze samotné Evropské komise. Jak dodává Reuters, to okamžité sbírání soudců a dalších bezprostředně po nezdařeném tureckém puči naznačuje, že vláda na to měla připravené seznamy už předem, jak řekl v pondělí komisař EU, co má na starost žádost o turecké členství Johannes Hahn.

„Vypadá to, jako by přinejmenším něco z toho bylo připraveného. Když jsou ty seznamy k dispozici, tak to naznačuje, že byly už připraveny a pak v určité fázi použity,“ říká Hahn. „Dělá mi to velkou starost. Přesně toho jsem se obával.“

Je to přesně to, co Erdogan předpokládal a v co doufal. A s širší západní podporou pro Erdogana během víkendu je jeho mise koncentrace veškeré moci v Turecku v jeho vlastních rukou zajištěna.