Je to něco přes rok, co nedostatkem hotovosti trpící Venezueala potichoučku, jen za malé pozornosti, provedla se Citigroup swap zlato za hotovost, v rámci něhož Maduro konvertoval část svých národních zlatých rezerv tímto swapem se Citibank na nejméně 1 miliard $ hotovosti. Jak pak referovala Reuters, tato dohoda dá socialistické vládě presidenta Nicolase Madura k dispozici více zahraničních měn, jelikož tato země OPEC se potýká s rostoucími spotřebitelskými cenami, chronickým nedostatkem a s propadající se ekonomikou v důsledku nízkých cen ropy. Netřeba říkat, že situace této socialistické ekonomiky se doteď o řád ještě zhoršila.


Podle El Nacional „byla ta dohoda na 1 miliardu $ a uzavřela ji Citibank, kterou vlastní Citigroup.“

Jak Reuters dále dodala:

„Bývalý ředitel centrální banky Jose Guerra a ekonom Asdrubal Olivers z konzultační společnosti Ecoanalitica sídlící v Caracasu v jiných interview řekli, že ta operace proběhla. Zdroje z centrální banky řekly minulý měsíc Reuters, že poskytnou 1,4 milionu trojských uncí zlata výměnou za hotovost. Venezuela bude muset z těchto peněz zaplatit úroky, ale banka si je s největší pravděpodobností bude moci jako součást svých rezerv zahraničních měn udržet.“

Na papíře ano – zrovna tak jako jiné srovnatelné operaci pronájmu zlata provedené suverénními národy s centrálními bankami – ale skutečné fyzické zlato bude převedeno do neznámého trezoru, který si Citi vybere, kde se stane aktivem kontrolovaným touto z dluhů vykoupenou US bankou.

Upozorňujeme, že onen swap zlata je dost zvláštní, protože přes noc se něco stalo. Ve stejný den oznámila Venezuela, že zabere místní továrnu Kimberly-Clark poté, co tento US gigant spotřebních produktů oznámil, že po letech „potýkání se s rostoucí inflací a nedostatkem tvrdých měn a surovin“ své operace ve Venezuele ukončí, načež venezuelský president Nicolas Maduro v pondělí řekl, že Citibank do měsíce plánuje ukončit účty jeho vlády v cizích měnách, když tento krok jednoho ze svých hlavních finančních prostředníků odsoudil jako součást „blokády“.

Jeden z mnoha důvodů, proč je tento náhlý odchod tak překvapivý, je to, že vláda už od zavedení přísné měnové kontroly v roce 2003 při provádění transakcí se zahraničními měnami spoléhá na Citibank, což znamená, že finanční „blokáda“ Venezuely se opravdu začíná zhoršovat.

„Citibank bez předchozího varování říká, že do 30 dnů uzavře účty Centrální banky Venezuely,“ řekl v projevu Maduro s dodatkem, že vláda tuto US banku používala k transakcím jak ve Spojených státech, tak globálně.