Před zasedáním Rady Rusko-NATO zahájili ruští inspektoři prověrku vojenských aktivit v jednom z českých okresů o ploše 18. tisíc kilometrů čtverečných. Kontrola se koná v rámci Vídeňského dokumentu o opatřeních posílení důvěry, který je součástí Celoevropské bezpečnostní struktury. O vzájemných vztazích Ruska a NATO po varšavském summitu Aliance a o tom, co se dá očekávat od zasedání Rady Rusko-NATO, hovořil v interview pro Sputnik přední vojenský expert PIR-centra generál Jevgenij Bužinskij:


Vídeňský dokument platí, nikdo ho nezrušil. Prověrka se koná kvůli podezření, že se na tomto území konají jistá neohlášená vojenská cvičení. Rusko provádí tuto inspekci, jež je v podstatě běžnou záležitostí, v souladu s Vídeňským dokumentem. Češi mohou ostatně také nečekaně prověřit ruské území. Jenže rozhodnutí o tom má být schváleno v Bruselu v rámci Fóra o bezpečnosti a spolupráci v Evropě.

Podle dohod v rámci OBSE mají být cvičení jisté úrovně předem ohlášena. Stává se ale, že se cvičení koná, ale příslušné prohlášení chybí. A pojme-li jiný stát podobné podezření, vyšle své ověřovatele. Neznám podrobnosti, proč rozhodlo naše ministerstvo obrany vykonat prověrku v Čechách. Ale zřejmě mělo své důvody. Je známo, že Rusové navštíví polygony, setkají se s velením vojenských útvarů a některých jednotek.

Ruští inspektoři přišli do Česka za doprovodu panických prohlášení v místních médiích. Právě dnes napsal český vojenský analytik Keller, že „stojíme na prahu jaderné války s Ruskem." Horké hlavy ochladil ministr zahraničí ČR Zaorálek: „Vztahy s Ruskem se nemění, NATO nehledá nepřítele…"