Ukrajinský prezident Petro Porošenko anoncoval změny v ústavě Ukrajiny týkající se statusu Krymu. Ukrajinský státník uznal právo krymských Tatarů na sebeurčení – vytvoření autonomie, která bude součástí ukrajinského státu. V úterý 28. června o tom informoval Interfax Ukrajina. „Tyto změny jsou v naprostém souladu s nezadatelným právem krymsko-tatarského národa na sebeurčení v suverénním a nezávislém ukrajinském státě", řekl Porošenko, který měl v Nejvyšší radě projev u příležitosti Dne ústavu Ukrajiny.


3. června Porošenko řekl, že krymští Tataři pomohou Kyjevu v boji za navrácení Krymu, přestože před tím z nich mělo vedení Ukrajiny strach. „Všichni prezidenti (ukrajinští) a celé vedení se jich báli, ale zbytečně. Tomuto národu bychom měli víc důvěřovat, je to předsunutá výspa „ukrajinství" na Krymu", řekl Porošenko.

V květnu ukrajinský prezident slíbil, že v nejbližší době hodná iniciovat změny v ústavě, které budou obsahovat právo krymských Tatarů na národní autonomii na poloostrově.

Ve stejném měsíci požadoval vůdce v Rusku zakázané extremistické organizace Medžlis krymsko-tatarského lidu, poslanec Nejvyšší rady Refat Čubarov od ukrajinských úřadů vytvoření krymsko-tatarské autonomie.