Bývalý vrchní velitel sil NATO v Evropě, americký generál Philip Breedlove si svými prohlášeními o hrozbě pocházející z Ruska vytkl za cíl přemluvit Evropany, aby se snáz dokázali rozloučit s penězi vydávanými na financování amerických vojáků, prohlásil oficiální mluvčí ministerstva obrany RF, generálmajor Igor Konašenkov. V časopise Foreign Affairs byl otištěn Breedlovův článek Další kroky NATO: Jak jednat s Ruskem a jiné hrozby, ve kterém označil Rusko za „stálou existenciální hrozbu pro USA, jejich spojence a celý světový řád".


„Cílem všech těchto útoků je přesvědčit daňové poplatníky v zemích NATO, aby se dokázali snáz rozloučit s prostředky na rozmísťování a financování, především amerických vojáků v Evropě", řekl Konašenkov.

Kromě toho zdůraznil, že publikace rusofobské eseje vrchního velitele je jasným příznakem toho, že generál nemá žádné šance na pokračování vojenské služby a brzy přejde do nového statusu — „důchodce studené války".

„Jak jsme upozorňovali, s přibližujícím se varšavským summitem NATO (8. července), na kterém má být přijato rozhodnutí o rozmístění u hranic Ruska čtyř praporů NATO, bude počet rusofobských výpadů „politických důchodců" na západě narůstat", dodal oficiální mluvčí ruského ministerstva obrany.

Zdroj: foreignaffairs .com