Skutečnost, že Ukrajina sestřelila malajský Boeing MH17 je dlouho známo ve vedení Spojených států, v Malajsii a v Nizozemí, tvrdí vůdce Doněcké lidové republiky Alexander Zacharčenko. Ale geopolitické zájmy jsou nad životy několika set nevinných lidí, prohlásil Zacharčenko v tzv. přímé lince s obyvateli Kyjeva, uvedl portál eadaily.com. Zacharčenko byl dotázán, zda DLR prováděla vyšetřování tragédie.


„Proč bychom to dělali? Víme, že my jsme nesestřelit letadlo, a pak je zde jen jeden, tak říkajíc, subjekt, který to mohl udělat na obloze nad Ukrajinou – Ukrajina sama,“ řekl Zacharčenko. „Možná je to důvod, proč Ukrajina vede vyšetřování, zametá stopy a ničí důkazy. My naopak, vzhledem, že jsme poskytli vše, co máme, tak se těšíme, kdy svět uzná prostou pravdu: Boeing byl sestřelen Ukrajinou."

„Známe pravdu, a pokud jde o „mezinárodní společenství", problém zde není v provedení šetření, ale v možnosti získat politickou příležitost říci pravdu. V současné době takové politické možnosti u mezinárodní komise nejsou – Washington nespí. Změní-li se politický kontext – budeme znát pravdu," tvrdí  Zacharčenko.

„Nějak jsem si jistý, že pravdu již dlouho znají někteří ze světových lídrů,“ míní šéf DLR. „Nejen Putin, ale i premiéři Malajsie a Nizozemska, a zejména prezident Spojených států. Ale politika a propagace vlastních geopolitických zájmů, je nad několika stovkami životů obyčejných lidí."

Jak portál připomněl malajský Boeing 777-letu MH17 z Amsterodamu do Kuala Lumpuru havaroval 17. července 2014 u města Torez v Doněcku. Zemřeli všichni, kteří byli na palubě – 283 cestujících a 15 členů posádky. 21.července Rada bezpečnosti OSN požadoval kompletní a nezávislé vyšetřování. 13.října 2015 závěrečná zpráva holandské rady pro bezpečnost opublikovala zprávu, v níž se neuvádí pachatel tragédie. V červnu 2016 označil Mezinárodní vyšetřovací tým za jednu z příčin havárie i „náhodný start rakety".

    Zdroj: pz.cz