Moderátor televizní stanice CNN Fareed Zakaria, který vedl plenární zasedání Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra (PMEF), vyjmenoval příčiny popularity prezidenta Ruska Vladimira Putina. „Málo hovoří se zahraničními médii," řekl Zakaria na videu na stránkách televizní stanice. Přiznal se, že „nejzajímavější bylo nacházet se s Putinem v jedné místnosti před zasedáním".

„Velmi dobře mluví anglicky, bez silného akcentu," dodal žurnalista.

Zakaria si myslí, že ruský prezident se „sám trochu stydí" za svoji angličtinu. „Mluvili jsme s ním o tom, řekl jsem mu, že může popřemýšlet nad tím, aby někdy dal alespoň část interview v anglickém jazyce. Odpověděl: ne-ne, moje angličtina je velmi špatná. Což ve skutečnosti není pravda," řekl žurnalista.

Podle slov Zakarii je Putin „velmi chytrý a dobře připravený". „Má svůj zvláštní pohled na historii. Já bych to označil za národní pohled, v jehož centru je Rusko," dodal.

Fragmenty zasedání PMEF s účastí Putina, prezidenta Kazachstánu Nursultana Nazarbajeva a italského premiéra Mattea Renziho byly uvedeny v nedělním vysílání CNN v autorském programu Zakarii Fareed Zakaria GPS.

Zde je interview s Vladimirem Putinem v celém znění:

Ruský president Vladimir Putin v pátek nazval očekávaného republikánského presidentského kandidáta Donalda Trumpa za „bystrého“ a řekl, že jeho země je připravena pracovat se kterýmkoliv kandidátem, kterého si američtí voliči vyberou.

„Pan Trump říká, že je připraven obnovit plnocenné rusko-americké vztahy. Co by na tom mohlo být špatného?“

Na tom panelu na 20. Mezinárodním ekonomickém fóru v St. Petěrburgu v Rusku moderovaném Fareedem Zachariou ze CNN tam s Putinem byl i italský ministerský předseda Matteo Renzi a kazašský president Nursultan Nazarbayev.

Zacharia četl ze zprávy, že Putin nazval Trumpa „bystrým“, „úžasným“ a „talentovaným“. Zeptal se Putina, co jej vedlo k takovému závěru a zda tento názor zastává i nadále?

Putin však Zakariovi řekl, že změnil význam jeho komentářů. Zakaria později řekl, že četl z překladu tiskové zprávy od Interfax.

„Řekl jsem jen, že je to bystrý člověk, A copak není?“ ptal se Putin. „Nic jiného jsem o něm neřekl.“

Zdůraznil, že Rusko se nevměšuje do vnitřních politických záležitostí jiných zemí a bude pracovat s kýmkoliv, kdo bude zvolen.

Co se týče očekávané demokratické presidentské kandidátky Hillary Clinton, řekl Putin, že s ní moc nespolupracovat, ale že ministr zahraničí Sergej Lavrov s ní dělal.

„Ta má nejspíš svůj vlastní názor na rusko-americké vztahy.“

Řekl, že už viděl spoustu lidí, jak se pak změnili, když už byli jmenováni do nějaké funkce, a že když začnou mít fakt jiné odpovědnosti, tak začnou i jinak myslet.

Rusko doufá, že pocit odpovědnosti poslouží k zajištění bezpečnějšího světa a k větší spolupráci mezi Spojenými státy a Ruskem, řekl Putin.

Naděje na zlepšení vztahů s Evropou.

Putin se ve svých poznámkách rovněž zabýval i dalšími záležitostmi. Co se týče Evropy, vyzýval ke zlepšení vztahů s jejími vůdci.

V současnosti jsou proti Rusku uplatňovány sankce za jeho anexi Krymu od Ukrajiny a jeho aktivity na Ukrajině.

Co se týče Sýrie, řekl, že Spojené státy by měly přesvědčit opoziční vůdce, aby vedli s režimem v Damašku dialog. Řekl, že souhlasí s americkým návrhem, aby se vlády účastnili i zástupci opozice.

Zdroj: sputniknews.com