Britští vládní úředníci mají za to, že Kreml má podíl na akcích ruských fanoušků na utkáních Euro 2016, píše The Guardian s odkazem na vysoké zdroje. List píše, že „značný počet účastníků divokých a dobře zkoordinovaných útoků na britské a další fanoušky v Marseille a Lille byl identifikován jako příslušníci ruských silových struktur, a výtržnictví sankcionované Putinem je pokračováním tak zvané ruské hybridní války."


Vládní experti soudí, že ruští fanouškové měli svými akcemi ukázat krajanům „ruskou sílu," která čelí celému světu.

List upřesňuje, že prokázat spojení mezi Kremlem a fanoušky je obtížné, avšak poukazuje na to příslušnost některých z nich k silovým strukturám. List rovněž připomíná zkoordinované akce ruských fanoušků, kteří měli sportovní chrániče zubů, rukavice pro rvačku na pěsti a bandany. V článku se rovněž mluví o foto z roku 2010, na kterém je zachycen Vladimir Putin a předseda Všeruského sdružení fanoušků Alexandr Šprygin, jenž byl vypovězen z Francie za „potenciální hrozbu."

Putin komentoval předtím případy rvaček za účasti ruských fanoušků v Marseille a označil je za „naprostý nešvar." „Neumím si ale představit, jak 200 našich fanoušků natlouklo několika tisícům Britů, nerozumím tomu," řekl ruský prezident.