Srbsko pomocí systému typu Haarp, to znamená pomocí elektromagnetických vln, „připravuje o rozum občany Chorvatska a Bosny a Hercegoviny“, tvrdí chorvatští vědci. Tento objev okomentoval pro Sputnik předseda Ekologického hnutí Novi Sad Nikola Aleksis. Na oficiální stránce Chorvatského akademického sdružení byl uveřejněn text jakéhosi Zdenko Tibolda, v němž autor tvrdí, že Srbsko prostřednictvím vysílání elektromagnetických vln „připravuje o rozum občany Chorvatska a Bosny a Hercegoviny, motivuje mladé lidi k tomu, aby odjeli ze země, a také vyvolává všeobecnou depresi, nenávist a netoleranci".

V článku se také uvádí, že elektromagnetické vlny ovlivňují rozhodnutí Ústavního soudu a že Srbsko používá po celém světě technologie EEG cloning, aby získalo kontrolu nad vědomím lidí.

Autor předpokládá, že Srbsko je takovým způsobem schopné vyvolat vznik smrtelných nemocí a také provokovat masovou migraci z určitých území, aby zcela očistilo zemi od nesrbského obyvatelstva. Kromě toho se Srbsko, a to podle rysů samotného Nikoly Tesly, připravuje k vytvoření neproniknutelného štítu, který nepřekonají žádné typy jaderných ani biologických zbraní.

V komentáři těchto vědeckých objevů řekl Sputniku předseda Ekologického hnutí v srbském městě Novi Sad Nikola Aleksic, že existuje teorie, podle níž se anténa Haarp skutečně nachází na území Srbska, ale stát by ji ani čistě teoreticky nemohl přesměrovat do sousedního státu a ovlivnit takovým způsobem psychiku Chorvatů.

Nicméně Aleksic je toho názoru, že HAARP negativně ovlivňuje psychiku, a navrhuje, aby byla věnována pozornost tomu, že klimatické změny na Zemi už neprobíhají přirozeným způsobem, ale existuje odůvodněný předpoklad, že jsou rovněž ovlivňovány pomocí určitých nástrojů.

Chorvatské akademické sdružení v diaspoře bylo založeno v roce 1978 farmaceutem Draganem Hazlerem, který už dávno žije ve Švýcarsku. K Hazlerovým iniciativám patří projekt vybudování v Chorvatsku památníku Juraje Francetice, jednoho z nejhorších ustašských velitelů během prohitlerovského Nezávislého státu Chorvatska, který má na svědomí tisíce Židů a Srbů, umučených v koncentračních táborech.