Čína vystoupí proti, bude-li přesun dodatečných amerických lodí k břehům Východní Asie podkopávat regionální mír a stabilitu, prohlásil ve středu oficiální mluvčí MZV ČLR Lu Kang. Agentura Reuters oznámila dříve s odvoláním na vlastní zdroj, že USA hodlají poslat dodatečné válečné lodě k břehům Východní Asie pro plnění různých misí. Cíle misí ani termíny poslání lodí zdroje neuvedl.


„USA mají právo samy řešit, jak utrácet peníze amerických daňových poplatníků. Budou-li však tyto akce podkopávat regionální mír a stabilitu, vystoupíme jednoznačně proti", prohlásil na brífinku Lu Kang, kdy komentoval plány USA.

USA pravidelně obviňují Čínu z militarizace Jihočínského moře. Peking označuje tato obvinění za bezdůvodná. Washington přitom nepokládá sporná území za čínská a trvá na svém právu „létat, plavat a jednat všude, kde to dovoluje mezinárodní právo". Obě strany pravidelně demonstrují svou vojenskou přítomnost v tomto regionu. USA už poslaly v dubnu do tohoto regionu torpédoborce USS Spruance a USS Momsen.