První Čestnou medaili hnutí „Českoslovenští vojáci v záloze za mír“ byla dána podpraporčíkovi v záloze Martinu Zapletalovi. Ten se dostal do širokého povědomí lidí díky pokusu šokujícím způsobem zastavit americký konvoj při vjezdu do kasáren ve Vyškově. Konvoj směřoval do Estonska na cvičení NATO Saber Strike. Ceremonie udělení medaile se konala (v neděli 12. června) u vesnice Mošnov v blízkosti Ostravy u památníku padlých rudoarmějců, kteří zde zemřeli při boji s nacisty.


Podplukovník Ivan Kratochvíl, člen vedení hnutí, při předání medaile řekl: „Války se dají odvrátit, když se proti nim začne včas bojovat."

Byl to právě tento pocit, co přinutilo Zapletala k tomu drzému aktu? Zde je to, co řekl Sputniku po ocenění.

Zapletal: Akce, kterou jsem provedl, je politickým činem. Je to vyjádření odporu válečného veterána, který sloužil ve strukturách NATO. Já konkrétně považuji tuto kolonu vojenské techniky a vojáků, která projížděla naším územím na území pobaltských státu, za provokaci a to jich cvičení — za provokaci vůči Rusku se záměrem vyvolat nějaký konflikt. V podstatě se nejednalo vyloženě o kolonu jednotek NATO, ale právě o kolonu armády, která podle mě na území Evropy nemá co dělat.

Neměl jste před akcí strach?

Samozřejmě to není jednoduché — vstoupit do vozovky před jedoucí kolonu vojenských vozidel. Je to vždycky riskantní. Člověk neví, jaké rozkazy ti vojáci mohou mít, přece jenom určitě mnoho z těch vojáků působilo v mezinárodních misích. A bylo to obrovské riziko. Nicméně já jsem to riziko byl ochoten podstoupit, abych zachránil velké množství lidí.

Jak se k vám chovali na policii?

Policisté byli velice korektní, jejich přístup byl velice profesionální. Těch policistů bylo mnoho i na stanici i na místě. Ale z jejich chování, z jejich přístupu jsem cítil porozumění…

Jak vypadá situace dnes — bude soud, nebo jenom pokuta?

Celá věc byla od začátku prošetřovaná pro podezření z přestupkového jednání, což je vlastně nižší stupeň společenského nebezpečí. Takže tam by se to řešilo nějakou pokutou. Ale na rozkaz z vyšších míst, ještě v době, když jsem byl na policejní stanici, přišlo, že celá věc musí překvalifikovat pro podezření z trestného činu výtržnictví, kdy je trestní sazba — odnětí svobody, to znamená vězení až na tři roky. V současnosti je celá věc stále v šetření a já jsem na pondělí za týden předvolán na výslech s advokátem. Budu vyčkávat, co se s tou věcí bude dál dělat. Jsem odhodlaný nenechat se potrestat a bojovat za správnou věc.

Neprovedl jste ten čin nadarmo? Byl nějaký ohlas?

Já jsem mile překvapen, jaký velký ohlas ten můj čin způsobil, protože mně kontaktovalo strašně mnoho lidi. Obrovské množství lidí po internetu vyjadřovalo podporu a chtělo se se mnou přátelit na Facebooku. Lidé psali i na Youtube. Kontaktovali mě lidi z Brazílie, z Ruska, ze Srbska, vojáci-veteráni z Itálie, z Francie i obyčejní lidé z Česka. Ta podpora byla úplně obrovská a mě to dodávalo samozřejmě sílu. Já vůbec nelituji toho, co jsem udělal, jsem přesvědčen, že můj čin byl správným. A je potřeba, aby se lidé nebáli systému a postavili se proti zlu.

    Zdroj:  sputniknews.com