Teroristická skupina Islámský stát (IS, v Rusku zakázaný) má v plánu útoky na fanoušky reprezentačních fotbalových týmů z Ruska a Anglie v Marseille před utkáním těchto mužstev v rámci skupinové etapy mistrovství Evropy 2016. Zdrojem této informace jsou údaje objevené v notebooku Saleha Abdeslama, který řídil teroristické útoky v Paříži a Bruselu. Do útoků mají být zapojeni sebevražední atentátníci, použity mají být samopaly Kalašnikov a bezpilotní létající přístroje s chemickými zbraněmi. Útoky na fanoušky se mají uskutečnit 11. června, v den zápasu v Marseille, oznamuje Sun.


V Abdeslamově notebooku byly mimo jiné objeveny fotografie a odkazy na starý marseillský přístav, kam se budou sjíždět fanoušci anglického týmu během dvou týdnů před prvním zápasem ve skupinové etapě.

Policisté se obávají, že i přes to, že Abdeslam byl zatčen, mohou teroristé tento plán realizovat. Přitom se zkoumá i varianta, kdy na fanoušky mohou zaútočit v barech, tedy mimo oficiální objekty mistrovství — stadiony a fan zóny, kde bude během turnaje mimořádně vysoká úroveň bezpečnosti.

Podle údajů zdroje mohou být vybráni fanoušci z Ruska a Anglie jako terč útoků proto, že Rusko a Velká Británie byly zapojeny do bombardování teroristů v Sýrii a Iráku.