Rusko vykonalo dojem na americké vojenské úředníky „sílou a přesností“ svých nejmodernějších zbraní, jež nasadilo v Sýrii proti teroristům. Právě proto se Washington zamyslel nad vývojem zcela nového typu zbraní, s jehož pomocí chce Pentagon zdržovat nejen Rusko, ale také Čínu, píše americký list The Wall Street Journal. „Jsem nanejvýš znepokojen tím, že USA přicházejí o svoji tradiční převahu," řekl Elbridge Colby, vojenský expert z Center for a New American Security.


List uvádí, že američtí analytici v oblasti obrany jsou přesvědčeni, že USA potřebují nové vojenské vymoženosti. Nutí je k tomu skutečnost, že „Rusko vyvíjí rakety typu země-vzduch o velkém doletu a nové technologie radioelektronického boje, které mu umožňují zničit každý objekt vedle svých hranic."

„Nesmíme ignorovat fakt, že Rusko disponuje obrovskými možnostmi na dopravu svých municí na velké vzdálenosti," míní náměstek ministra obrany Robert Work.

Odpovědí pro Rusko a Čínu se má, z hlediska úředníků Pentagonu, stát tak zvané kolejové dělo. Podle tvrzení amerických vojáků „nepotřebuje ani střelný prach, ani výbušniny, napájí se z elektromagnetických kolejí, jež maximálně urychlují let střely."