Chilská vláda čelí nátlaku svých občanů, kteří žádají, aby reagovala na rostoucí krizi veřejného zdraví po tom, co uhynulo více než dvacet milionů lososů. Letošní „rudý příliv“ způsobený vodním květem, pod kterým voda zrudla a mořské plody se proměnily v jed, je dosavadně tím nejhorším v dějinách státu. Reuters v březnu informoval, že smrtící vodní květ zdecimoval patnáct procent celkové chilské produkce lososa, jejíž ztráty se pohybují okolo osmi set milionů dolarů. Vláda vyhlásila v oblasti na jihu Chile pohotovost a snaží se situaci řešit.


Podle britského deníku The Guardian se vodní květ rychle šíří v délce stovek kilometrů na pobřeží Patagonie, kde již otrávil tucty lidí a podnítil stovky rybářů k rozhněvaným protestům.

Desítky tisíc lidí se také zúčastnily nepokojů na podporu ostrova Chiloé, kde místní lososové farmy utrpěly smrtelný zásah. Vodní květ vylučuje toxiny, které omračují, či přímo zabíjejí veškerý mořský život. Momentálně se ztráta průmyslu pohybuje okolo deseti milionů.

Výskyt vodního květenství ve sladké i slané vodě globálně roste. Teplota vody v důsledku globálního oteplování stoupá, umělá hnojiva a odtok odpadů ze zemědělského průmyslu spolu s čističkami odpadních vod – to vše je spolu s fenoménem El Niňo povážováno za příčiny vzniku vodního květu.

National Geographic k tomu napsal:

Letos od února do března zahubil jeden z vodních květů na dvacet pět milionů lososů ve čtyřiceti pěti čilských chovných stanicích. Okolo třiceti procent celkového počtu mrtvých ryb se odvezlo na skládky, zbytek byl pohozen zpět do moře zhruba sto třicet kilometrů od pobřeží ostrova Chloé.

Několik týdnů na to se však na pobřeží ostrova objevila další náplava mrtvých mořských živočichů. Vláda sice obvinila El Niňo, nicméně ostrované se domnívají, že tento jev souvisí s pohozenými mrtvými rybami v moři. Je to jeden z příkladů laxních regulací státního zemědělského průmyslu, který ze státu Čile v sedmdesátých letech učinil druhého největšího vývozce na světě.

Po vlně obvinění místních rybářů vyšetřují čilští představitelé a vědci lososový průmysl ve své zemi kvůli podezření ze zhoršení vodního květenství.

„Byl vytvořen tým špičkových profesionálů, který se bude zabývat spojitostí mezi vyhozením mrtvých lososů a fenoménu rudého přílivu,“ řekl čilský ministr financí Luis Felipe Cespedes.

    Zdroj: ecowatch.com