V pátek hlasoval turecký parlament za zrušení imunity pro více než čtvrtinu poslanců. 373 z 500 poslanců hlasovalo ve prospěch tohoto postupu konzervativní islamistické strany AKP. Tento krok je primárně zaměřen proti frakci pro-kurdské strany HDP. V pátek odhlasoval turecký parlament požadovanou dvoutřetinovou většinou zrušení imunity pro více než čtvrtinu poslanců, hlásí parlamentní televize. Tento krok je zaměřen primárně proti poslancům z opoziční strany HDP. President Recep Tayyip Erdogan je obvinil, že jsou „prodlouženou rukou“ teroristické organizace PKK.


Erdogan tedy vyzval ke zrušení jejich imunity.

Před tímto hlasováním došlo v plénu k pobouření. Poslanci hlavní opoziční strany CHP během debaty v pátek ráno na protest dočasně opustili sál, hlásí vysílání CNN Turk. Skandovali také slogan: „Turecko je sekulární a sekulární zůstane.“

Podle DPA k tomu odejmutí imunity dojde přes dočasný ústavní dodatek. Konkrétně v pátek 373 poslanců hlasovalo za suspendování Článku 83 pro těch 138 poslanců Národního shromáždění, co jsou obviněni ze zločinů. V zákoně se uvádí: „Poslanci, kteří se údajně dopustili zločinu před volbami nebo po nich, nesmí být zatčeni, vyslýchání, vzati do vazby nebo postaveni před soud, pokud Shromáždění nerozhodne jinak.“ 138 poslanců hlasovalo proti tomu.

To otvírá cestu k jejich stíhání. HDP se obává zatýkání poslanců jejich strany, hlavně těch obviněných z domnělého terorismu. I poslanci jiných stran se cítí být zranitelní různými podezřeními, jako je „zneužití úřadu.“

138 poslanců, jejichž imunita bude odvolána, je rozloženo mezi všechny čtyři strany Parlamentu: Podle státní tiskové agentury Anadolu 27 z nich patří ke konzervativní islamistické AKP (317 křesel), 51 k centro-levicové CHP (133 křesel), 50 k pro-kurdské HDP (59 křesel) a devět ke krajně pravicové MHP (40 křesel). Imunity bude navíc zbaven i ten jediný poslanec, který nepatří k žádné straně.

Zástupce šéfa německého parlamentu Bundestagu za SPD Rolf Mützenich už před tím varoval turecký parlament před jakýmkoliv „sebezbavením moci“. Pokud Erdogan se svým plánem uspěje, tak „bude v Turecku odstraněna další základní složka demokratického vývoje,“ řekl v pátek Mützenich rádiu RBB Info. Už předtím president Bundestagu Norber Lammer (CDU) v „Süddeutsche Zeitung“ vyzval parlament v Ankaře, aby odporoval Erdoganovým „autokratickým ambicím“.

    Zdroj: southfront.org