Japonsko a Jižní Korea začínají pochybovat, že USA jsou spolehlivým spojencem v jaderném odzbrojení, píše Politico. Webový magazín poukazuje, že se nejistota ohledně regionální jaderné bezpečnosti zvlášť vyhrotila na prahu návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Japonsku, jež se má konat příští týden. Obavy místních úředníků a diplomatů vzbuzuje skutečnost, že Asie vstupuje do velmi nebezpečné fáze v bezpečnostní sféře: KLDR modernizuje arsenál balistických raket a vyvíjí jaderné zbraně. Stejnou cestou kráčí také Čína.


Regionální lídři si nejsou jisti tím, že Obamův program jaderného odzbrojení Asie je aktuální v nynější situaci. Znepokojuje to také stratégy v Pentagonu: obávají se, že Japonsko a Jižní Korea zahájí poprvé ve svých dějinách vývoj jaderných zbraní.

Tyto obavy prohlubují také výroky Donalda Trumpa, který může brzy vystřídat Obamu v Bílém domu. „Nechtěli byste v určitém smyslu, aby Japonsko mělo jaderné zbraně, když už je má Severní Korea?" prohlásil Trump v nedávném interview pro list The New York Times.

Po druhé světové válce vztyčilo Japonsko vlajku pacifismu, tato zásada je také zabudována do jeho dnešní konstrukce, připomíná magazín. Nicméně byl tam loni přijat zákon, který zrušuje jedno z poválečných tabu a dovoluje Japonsku účast v zahraničních vojenských operacích. V zemi, jež zažila Hirošimu a Nagasaki, bylo zakázané samotné projednání jaderných zbraní, avšak dnešní výzvy zpochybnily toto „jaderné tabu."

„Americká rétorika je bezstarostná, zpochybňuje závazky USA v zajištění bezpečnosti vcelku a zvlášť v oblasti jaderného zdržování. Kvůli tomu začínají v Tokiu přemýšlet o strategii, jež by umožnila samostatně minimalizovat rizika pro bezpečnost (Japonska), míní vedoucí programu průzkumu bezpečnosti (Center for a New American Security) Patrick Cronin.

„Co si počneme, zmizí-li americká vojenská moc? Budeme-li vydávat přání za skutečnost, nikam se nedostaneme," prohlásil v dubnu guvernér japonské prefektury Osaka Ichiro Matsui.

Tento názor je populární mezi japonskými konzervativci. Japonský spisovatel a politik Shintaro Ishihara, který 13 let vykonával funkci tokijského guvernéra,tvrdí, že Japonsko „určitě potřebuje jaderné zbraně." Podobné výroky ohromily americké experty na Japonsko, kteří měli vždy za to, že Země vycházejícího slunce bude ještě dlouho mocností bez jaderného arsenálu.

„Málokdo čekal, že tonalita řečí o jaderné zbraně v Japonsku bude tolik ostrou," poznamenal ředitel Střediska mezinárodních průzkumů Massachussetské univerzity Richard Samuels.

Podobné diskuse probíhají také v Jižní Koreji. Průzkum veřejného mínění v roce 2013 ukázal, že dvě tetiny obyvatel této země podporují vývoj jaderných zbraní jako odpověď na „hrozbu ze Severu."

„Soul nesmí i nadále sedět ruce v klíně a dívat se na to, jak krachují další jednání, a Washington a Peking se navzájem obviňují z diplomatických chyb," psal letos konzervativní jihokorejský list Čoson ilbo.

    Zdroj: politico.eu